Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Zeitgeist

Herbeluister Zeitgeist over democratie tot de vierde macht

blijf verwonderd!

vr 18 jun. - 8:18

Werner Trio neemt de staat van de democratie onder de loep.
De Franse rechtsgeleerde Charles Montesquieu legde in de 18de eeuw de basis voor onze huidige democratie in 'Over de geest van de wetten'

Sinds het omverwerpen van het ancien régime geeft het westen vorm aan de samenleving via het democratische model. Kern daarvan vormt de trias politica. Het machtsevenwichten bewakende systeem zou moeten leiden tot een ‘tranquillité d’esprit’ van de burger, zoals Verlichtingsfilosoof Charles Montesquieu het in de achttiende eeuw uitdrukte in zijn ‘L’Esprit des Lois’. Maar het systeem komt steeds meer onder druk te staan. Dat is tijdens de covidcrisis steeds duidelijker aan de oppervlakte gekomen.

Werner Trio spreekt in 4 afleveringen met vertegenwoordigers van elk van de 4 machten.

  • Hij begint, in omgekeerde volgorde, met de vierde macht: de journalistiek. Eminente vertegenwoordigers Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen hebben in hun lange carrières één en ander zien evolueren.
     
  • Een oudgediende en een nieuwkomer geven op hun kijk op de eerste macht, het parlement. Voormalig CD&V-politicus Eric Van Rompuy (° 1949) heeft een lange staat van dienst in zowel het Europees Parlement, het Vlaams Parlement als de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij tekende zijn memoires op in Rebel met een missie, verschenen bij Lannoo. Melissa Depraetere (° 1992) werd in 2019 voor het eerst verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en is ondertussen fractieleider voor Vooruit.
     
  • De tweede macht, de regering, is voer voor een gesprek met Patricia Popelier, hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Antwerpen en hoofd van de onderzoeksgroep Overheid & Recht, en Johan Vande Lanotte, minister van Staat, die in het verleden verschillende ministerposten bekleedde en bij verschillende regeringsformaties betrokken was. 
     
  • Het slot van de reeks draait om de derde macht. Eventuele inbreuken op de naleving van de wet (door individuen, maar ook door leden van de andere machten of door rechtspersonen) worden bestraft door de rechterlijke macht bestraft.  Ook het functioneren van de derde macht wordt door leden van de eerste macht in de gaten gehouden. En de tweede macht zorgt voor de nodige middelen, opdat de derde optimaal kan functioneren. Daarover gaat het gesprek met Stefan Sottiaux, hoogleraar aan de KU Leuven en grondwetspecialist, en Kati Verstrepen, advocate en voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. Beiden waarschuwden het voorbije jaar voor de zwakke juridische basis van de coronamaatregelen.

 

Klik hieronder om aflevering 1 over journalistiek te beluisteren.

Klik hieronder om aflevering 2 over het parlement te beluisteren.

Klik hieronder om aflevering 3 over de regering te beluisteren.

Klik hieronder om aflevering 4 over de rechterlijke macht te beluisteren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet