Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Het allermoeilijkste voor viool

klassieke muziek

do 9 mei - 8:00

Wolfgang Heiremans keek en luisterde naar de derde dag van de halve finale. Dit zijn zijn impressies.
Seiji Okamoto

Ondertussen zijn we aan de derde dag van de halve finales toegekomen. Het is leuk om te merken dat er vanmiddag heel wat jongeren in de zaal zitten om de wedstrijd live te volgen.

Mio Yoshie - Mozartconcerto nr. 5

De Japanse Mio Yoshie mag deze sessie openen, eens te meer met het 5e vioolconcerto van Mozart. Ik denk dat het publiek dit concerto ondertussen bijna kan meefluiten. Ze brengt een fijn verzorgde uitvoering met een mooi aangepast vibrato. In het “Turkse” gedeelte, brengt ze kleine variaties aan in de herhalingen. Op zich niets wereldschokkends, maar het is wel leuk dat ze tracht er een persoonlijke invulling aan te geven. Haar uitvoering is klassiek, maar best wel te genieten.

Meruert Karmenova - Mozartconcerto nr. 4

Meruert Karmenova uit Kazakhstan is de volgende kandidate. Zij is afgestudeerd aan het Tsjaikovskyconservatorium van Moskou en vervolmaakt zich momenteel bij Augustin Dumay aan de Koningin Elisabethkapel, de plaats waar de finalisten volgende week in afzondering gaan om het speciaal voor de wedstrijd geschreven verplichte werk in te studeren.

Ze bespeelt een viool van Guarnerius Del Gesù, samen met Stradivarius zowat de beroemdste vioolbouwer aller tijden. Zij breng het vierde concerto van… natuurlijk, Mozart. Het is wel een verademing om tussen alle Mozart 5 nog eens even een andere te kunnen beluisteren. Ze brengt een stevige versie, en mist voor mij aan verfijning in haar uitvoering. Ze laat ook zowel in het eerste als in het laatste deel enkele steekjes vallen in de snelle passages. Jammer.

Shannon Lee - recital

Shannon Lee viel me in de eerste ronde op door een feilloze stevige techniek. Vanmiddag begint ze haar prestatie met het Scherzo – Bagatelle van Bram van Camp , en voor mij is dit tot nog toe de beste lezing van het werk, ze brengt het met ontzettend veel kleur en oog voor detail.

Na de uitvoering van de solosonate van Ysaÿe brengt ze de Tweede vioolsonate op. 100 van J. Brahms. Ze heeft een heel mooie warme toon, de enige bedenking die ik me maak is dat ze veel vibrato gebruikt, en dat viel me in de eerste ronde ook al op in de uitvoering van haar Bach. Het is op zich wel een mooie aangename vibrato maar misschien nogal eenzijdig.

Ze besluit haar uitvoering met Erlkönig van Ernst. Deze bewerking van Schuberts beroemde lied voor solostem en piano is zowat het moeilijkste wat er bestaat voor viool, echt nog heel wat moeilijker dan Paganini. Als je dit werk op je programma zet, moet het werkelijk perfect uitgevoerd worden, en dat is het net niet. Indrukwekkend is het echter wel.

Eva Rabchevska - recital

Eva Rabchevska uit Oekraïne sluit de namiddagsessie af. Naast de verplichte werken brengt ze een zeer mooie vertolking van de vioolsonate van Claude Debussy, samen met José Gallardo, één van de officiële pianisten van de wedstrijd. Het is kamermuziek van zeer hoog niveau en dat voel je ook in de zaal: het publiek is muisstil.

Ze besluit haar recital met de Caprice d’après l’étude en forme de valse op. 52 de Saint-Saëns van Ysaÿe en dat doet ze schitterend. Benieuwd wat ze zal brengen in haar Mozart die we zaterdagavond zullen kunnen beluisteren.

Kyumin Park - Mozartconcerto nr. 5

De Koreaan Kyumin Park brengt, zoals de meeste andere kandidaten het Vijfde vioolconcerto van Mozart. Op twee dagen tijd zullen we het zeven keer gehoord hebben. Gelukkig is en blijft het fantastische muziek. Hij brengt een mooie uitvoering, waar niets op aan te merken valt. Zeer goede violist, goed gespeeld concerto, maar opnieuw mis ik toch wel wat persoonlijkheid. Ik word hier niet bepaald vrolijk of gelukkig van, wat ik wel had bij de uitvoering van Kogan.

Seiji Okamoto - Mozartconcerto nr. 5

De Japanner Seiji Okamoto maakte een grote indruk in de eerste ronde met een prachtige Bachvertolking. Ik had voor het concert de gelegenheid om met enkele orkestmusici te praten en zij vertelden me dat hij de allermooiste Mozart 5 zou spelen. Ik zat tijdens zijn soundcheck, een uur voor de avondsessie begon, in de zaal en het was leuk te merken dat hij bijzonder ontspannen, al lachend aan de repetitie begon.

Tijdens de soundcheck werd ik direct meegenomen door een prachtige toon en een overtuigende interpretatie. Zijn mijn verwachtingen uiteindelijk volledig ingelost? Ik kan het echt niet zeggen, ik leefde zo met de kandidaat mee dat ik niet objectief meer kon luisteren… in ieder geval valt op dat hij met ontzettend veel vreugde en tegelijkertijd met grote finesse speelt en veel aandacht heeft voor articulaties, fraseringen. Zijn zelf geschreven cadenzen vond ik getuigen van veel goede smaak. Een prachtige musicus met een echte visie op de werken die hij uitvoert. Op de site kan u zijn prestatie terug bekijken. Geniet en oordeel vooral zelf.

Timothy Chooi - recital

De Canadese violist Timothy Chooi, met zijn curriculum zeker één van de favorieten bij de bookmakers, maakt zijn rol volledig waar tijdens zijn recital. In de eerste ronde speelde hij onder andere een zeer muzikale 2e sonate van Bach en een prachtige 20e caprice van Paganini.

Vanavond brengt hij niet eerder gehoorde effecten en kleuren in het plichtwerk van Bram van Camp en neemt hij alle tijd om elke noot mooi uit te spelen in Ysaÿe.

Daarna brengt hij de derde vioolsonate in c, op. 45 van Grieg, samen met de Japanse pianist Takashi Sato. Grieg baseerde zich bij het schrijven van deze sonate in 1887 op Noorse volksliederen en –ritmes.

De uitvoering is werkelijk prachtig en iedereen is geboeid van het begin tot het einde. In de finale speelt hij, net zoals zijn broer Nikki in 2012, het vioolconcerto van Tsjaikovsky.

Siwoo Kim - recital

Om na Timothy Chooi het podium te moeten betreden is geen cadeau maar Siwoo Kim, onze laatste kandidaat van vanavond, doet dat prima.

Zijn uitvoering van de sonate van Debussy, samen met Thomas Hoppe, was zeer doorleefd, en als orgelpunt op deze avond brengt hij een uitstekende vertolking van het beroemde Tzigane van Ravel.

Een pluim voor de pianisten van de wedstrijd

Toch even een pluim voor de pianisten van de wedstrijd. Ze staan hier in de schaduw van de violisten, maar spelen een cruciale rol om ervoor te zorgen dat de violisten het beste van zichzelf kunnen geven op het podium.

Na drie dagen hebben we alle kandidaten een eerste keer aan het werk gehoord. Wat opvalt is dat de meeste violisten ontzettend goed presteren in hun recitals, ik heb werkelijk al prachtige sonates gehoord. Maar zoals ik al meermaals schreef, bij de uitvoering van het Mozartconcerto blijf ik vaak op mijn honger zitten. Gelukkig zijn er enkele uitzonderingen geweest, hopelijk worden zij daarvoor door de jury beloond.

Wie maakte meest indruk?

De kandidaten die momenteel bij mij het meest indruk hebben gemaakt, waren maandag de Hongaarse Júlia Pusker, onze Belgische kandidate Sylvia Huang en de Roemeens-Duitse Ioana Cristina Goicea; dinsdag
Daniel Kogan, de Amerikaanse Stella Chen en de Japanse Yukiko Uno en woensdag tenslotte de Oekraïense Eva Rabchevska, de Japanner Seiji Okamoto, en tenslotte Timothy Chooi. Afwachten wie ons in de tweede helft van de week nog zal verrassen…

auteur: Wolfgang Heiremans
Wolfgang Heiremans werkt sinds enkele jaren voor de audiotheek van de VRT en als opnameleider voor Klara. Voordien was hij 20 jaar actief als violist. Hij was 1e violist bij het Antwerp Symphony Orchestra en concertmeester bij Il Novecento. Hij volgt de Koningin Elisabethwedstrijd al sinds 1980.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet