Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Het Collectief kijkt uit naar een hernieuwd concertleven

blijf verwonderd!

di 8 jun. - 8:00

Het Collectief staat helemaal klaar in de herstartblokken met o.a. een jaar later dan gedacht: de première van een programma met een hoog cabaret gehalte. Muziek van Kurt Weill, Erik Satie, Igor Stravinsky en Francis Poulenc. Met als geknipte diva, Liesbeth Devos, sopraan! Pianist Thomas Dieltjens vertelt op 8 juni over hun plannen in Music Matters.
La fabbrica illuminata is een van de vele projecten van Het Collectief

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Artistiek begon het allemaal met de Kammersymphonie van Arnold Schönberg, maar Wibert Aerts (viool), Julien Hervé (klarinet), Thomas Dieltjens (piano), Toon Fret (fluit) en Martijn Vink (cello) willen zich tot op vandaag niet alleen toespitsen op de avant-garde. Zoals Thomas Dieltjens het in 2002 nog verwoordde: "Wij zijn alle vijf muzikanten die ook heel graag het grote, traditionele repertoire spelen. Aan die smaak willen we ook trouw blijven, als ensemble niet alleen in het piepknorgebeuren gespecialiseerd zijn."

Nu het concertleven langzaamaan weer tot leven komt, zetten we voor u graag de concerten van Het Collectief op een rij.

Een Berlijns cabaret in de jaren 1920: een licht verdorven diva schudt losjes de ene na de andere kaskraker van Kurt Weill uit haar mouw en laat, wispelturig als ze is, haar gedachten afdwalen naar het Parijs van Eric Satie… Een sjofel, driekoppig blikken orkestje biedt pittig weerwerk. De nieuwste stukken van Stravinsky lijken wel van de straat geraapt: walsjes, tango’s, ragtimes, … pardon?

Muziek van Weill, Satie, Stravinsky en Poulenc. Met als geknipte diva, sopraan Liesbeth Devos!

‘La fabbrica illuminata’ is een vette knipoog naar het vocale meesterwerk van Luigi Nono. Het Collectief vond een fabrieksruimte die voor de gelegenheid zal worden omgetoverd tot concertzaal. Door de overvloed aan vierkante meters kan het publiek voldoende ‘social distance’ in acht nemen om onbezorgd van onze nieuwste programmatie te genieten.

In de sfeervolle Doopsgezinde Kerk in Haarlem speelt Het Collectief een prachtig laat 19e-eeuws programma voor viool, klarinet, fluit, cello, vleugel en harmonium. De expressieve muziek van Brahms, Berg, Schönberg, Dvorak en Karg-Elert brengt een totaal andere klankwereld. Het Collectief speelt samen met Dirk Luijmes, een van Nederlands meest gevierde harmoniumspelers.

Herbeluister hieronder het gesprek in Music Matters:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet