Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Berg en Dal

Berg en Dal

Het Geslacht Defoort: gepokt en gemazeld door muziek

blijf verwonderd!

zo 13 dec. - 10:00

Jazzmuzikant Kris Defoort vertelt in Berg en Dal over zijn zoon Umi Defoort en hun muzikale voorvaderen.
Kris Defoort

“Mijn vader was een belangrijk muziekpedagoog. Hij had alles geleerd van zijn vader Jozef Defoort, die op zijn beurt alles had doorgekregen van zijn vader: Hector Defoort, die dan weer de piano had leren bespelen dankzij Victor Defoort.”

Kris heeft nog enkele partituren liggen van zijn overgrootvader Hector Defoort, geschreven rond 1900. Hij publiceerde liederen in het West-Vlaams over toen opkomende fenomenen zoals “den treng” (de trein) en “den elentriek” (de elektriciteit). "Eigenlijk was hij een rapper in het West-Vlaams avant-la-lettre." (lacht)

"Ik kom van een lange lijn aan musici, van vader op zoon. En het zet zich verder."

— Kris Defoort

Kaito en Umi Defoort, de zonen van Kris, zagen hun vader iedere dag spelen en componeren. Hun moeder Kaname bracht hen een liefde voor uiteenlopende muziekgenres bij.
"Ze zijn allebei muzikant, maar Umi is de oudste en uiteraard de bekendste. Als producer en beatmaker zit hij echt wel in de hiphopwereld.

Umi vergaarde recent bekendheid als sidekick van Zwangere Guy en dankzij een succesvolle deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld

Beluister het fragment uit Berg en Dal hier: 

 

Gered door zijn zonen

 

Twee jaar geleden kreeg Kris Defoort een hartstilstand in zijn badkamer. "Ik ben gevallen en vanaf dat moment weet ik niets meer". 

Zijn jongste zoon, Kaito, hoorde de val en is meteen gaan kijken. Hij heeft toen hartmassage toegediend. "Je ademde niet meer," vertelde Kaito later.

Umi, de oudste, is er toen ook bijgekomen en heeft een ambulance gebeld. De hulpdiensten legden via de telefoon uit dat ze hun vader op zijn zij moesten leggen met de benen omhoog. 

Achteraf zeiden specialisten: "90% van de patiënten met een hartstilstand overleven het niet omdat er niemand bij is."

De dokter zei: "U wou écht blijven leven".

— Kris Defoort

"Ik heb ongelofelijk veel geluk gehad. En dan nog eens dankzij mijn eigen zonen."
Kris blijft onder de indruk van hoe kalm beide jongens gebleven zijn bij zijn hartstilstand: "Op het moment zelf is die Japanse zen en koelbloedigheid boven gekomen".

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet