Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

'Het leugenachtige leven van volwassenen' van Elena Ferrante

kunst & cultuur

ma 7 sep. - 12:26

Het leugenachtige leven van volwassenen

Wie?

Elena Ferrante kan misschien wel de Banksy van de literaire wereld genoemd worden. Ze werd wereldwijd bekend met haar vier
Napolitaanse romans, een succesreeks waarvan in Nederland en Vlaaderen een half miljoen exemplaren werden verkocht. Maar ze
geniet in alle anonimiteit van haar succes. Recent verfilmden de Rai en HBO de eerste twee delen van de Napolitaanse romans, De
geniale vriendin en De nieuwe achternaam, als een tv-serie.

Wat?

De nieuwe roman van Elena Ferrante 'Het leugenachtige leven van volwassenen' verscheen vorig jaar al in Italië en werd daar meteen na verschijnen een bestseller. In België werd de lancering van de vertaling door de corona-crisis uitgesteld, maar op 1 september was het dan eindelijk zover: fans van de schrijfster kunnen eindelijk het nieuwe boek lezen.

Los van alle meisjes of vrouwen die rondlopen haar boeken, is Napels eigenlijk altijd hèt hoofdpersonage. De dertienjarige Giovanna woont in een van de beste wijken van Napels. Haar ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Maar op een dag hoort ze haar vader tegen haar moeder zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.
Giovanna besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria om meer over zichzelf te weten te komen. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten gaat er meteen een doos van Pandora open: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aard van Giovanna's ouders. Het beeld van een perfect gezin valt langzaam in gruzelementen.Vanaf nu moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante - het zijn Giovanna's eerste stappen naar volwassenheid.

Waarom moet u dit lezen?

Het geeft een levendig beeld van de stad Napels, een havenstad met mooie kanten, maar ook armere wijken, smalle straatjes, waar de geur van afvalcontainers zich vermengt met de geur van wasverzachter van het wasgoed dat boven je hoofd te drogen hangt. Dat alles druipt van de pagina's af. Daarnaast ook de verhalen van bijzondere vrouwen, vriendschappen, verlies, opnieuw beginnen, ....Ferrante beschrijft dat ook in dit boek weer zo mooi en gedetailleerd.

Praktisch?

Titel: Het leugenachtige leven van volwassenen

Uitgeverij: Wereldbibliotheek

Beluister

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet