Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Het nieuwstedelijk trekt Geel Hesje aan

kunst & cultuur

do 13 aug. - 8:31

Een vrijdagavond in januari, een vrachtwagenchauffeur passeert een blokkade van de gele hesjes in de buurt van Luik. De trucker wil naar huis, de activist wil zijn boodschap duidelijk maken. Met een Engelse sleutel beukt hij op de voorruit van de truck. De chauffeur schrikt en trekt op. En sleurt het gele hesje mee onder zijn wielen. Dit tragische voorval vormt het uitgangspunt voor de nieuwe voorstelling van Het nieuwstedelijk in Leuven.
Het gele hesje wordt gedragen om gezien te worden, zowel letterlijk als figuurlijk

In de voorstelling komen 4 personages aan het woord die elk een andere kijk geven op deze situatie. Op de oorzaken én de gevolgen. Op waarom woede en angst soms omslaat in geweld en waarom vooral dit geweld onder de aandacht komt en niet de constructieve burgerparticipatie die ook leefde tijdens de vele acties van de gele hesjes.

Zo'n voorval toont heel tragisch hoe moeilijk het is om onze gelijkenissen te zien in de ander.

— Stijn Devillé

'Geel Hesje' is een locatievoorstelling en wordt gespeeld op de parking van de Ecowerf in Leuven. Omwille van de coronamaatregelen zitten alle toeschouwers op 1,5 meter van elkaar. "Daarom zit het publiek rond het speelvlak en zie je dus niet alleen de acteurs, maar ook de andere toeschouwers en hoe zij op het stuk reageren. Dat geeft meteen een extra laag aan de kijkervaring."

Regisseur en auteur van het stuk Stijn Devillé vertelde er vanmorgen in Espresso meer over.

'Geel Hesje' wordt gespeeld door Kris Cuppens, Sara Vertongen, Aicha Cissé & Pieter-Jan De Wyngaert, met live muziek van Geert Waegeman & Prisca Agnes Nishimwe.

De voorstelling maakt deel uit van de Anderhalvemetersessies van de Stad Leuven.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet