Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Het paradijs aan de A12

kunst & cultuur

vr 31 jul. - 9:03

In de Edenwijk, naast de A12 in Wilrijk, werden in 1958 een honderdtal identieke prefabhuizen opgetrokken. Vandaag is dit ‘paradijs’ omsingeld door multinationals en winkelcentra die schreeuwen dat alles in het leven te koop is, ook geluk. Filmmaker Jeroen Broeckx maakte een documentaire in deze wijk over het gewone in een wereld waarin alles steeds spectaculairder moet. Hoe koopbaar is geluk en is gewoon nog goed genoeg? Zondag is de film te zien op Canvas en op VRT NU.
De Edenwijk in Wilrijk werd gebouwd als overnachtingsplek voor bezoekers  van de Expo '58

De wijk Eden in Wilrijk werd op honderd dagen gebouwd. Dat waren 125 huizen met elk acht van stromend water voorziene kamers, klaar om de internationale bezoekers van Expo 58 op te vangen - een meertalige hostess zou hen wegwijs maken bij aankomst. ‘Er werd toen hartelijk gelachen om die “kartonnen huizen” die na de Expo zouden worden afgebroken’, zegt documentairemaker Jeroen Broeckx.

De internationale bezoekers vonden nooit de weg naar Wilrijk, maar de huizen raakten wel vlot verkocht en zijn nog altijd bewoond. Het is op die bewoners van Eden, het paradijs, dat Broeckx zijn camera richt.

De geschiedenis van de wijk werd al snel minder belangrijk voor hem. De wijk werd meer het decor van zijn film: "Ik begon allemaal verbanden te zien met Eden, het paradijs, het zoeken naar geluk. De straten in de wijk zijn genoemd naar continenten: de Afrikalaan, Australiëlaan, Kernenergiestraat, ..." Ook een uitspraak van Dirk De Wachter over het verschil tussen generaties over hoe en wanneer dat paradijs precies zal gevonden worden, inspireerde Broeckx.

De documentaire 'Eden' is zondag om 21u55 te zien op Canvas en nadien ook op VRT NU.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet