Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

"Het unieke aan theater is dat ge er zijt!"

kunst & cultuur

di 20 apr. - 9:24

Theatergezelschap Ontroerend Goed heeft een nieuwe voorstelling: TM. Een volledig digitale voorstelling waarbij je als toeschouwer zelf actief betrokken wordt, in een een-op-eenvoorstelling met een acteur ergens ter wereld. Regisseur Alexander Devriendt: “Het unieke van theater is vereist bij deze voorstelling: je aanwezigheid.”
Alexander Devriendt: "TM is soms echt een zottekot om geregeld te krijgen."

In een dertig minuten durende theaterervaring word je als toeschouwer individueel meegezogen in een verkennend oriëntatiegesprek om toegelaten te worden tot een mysterieuze wereldwijde beweging. Alexander Devriendt: “Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek bij TM, een geheimzinnige organisatie die over de hele wereld actief is. Tijdens dat gesprek kijken we dan of je lid kan worden van onze vereniging.”

“Ik ga eerlijk zijn... sommige stukjes tekst heb ik gewoon gecopy-pastet van een Scientology-website. We hebben geplukt uit teksten van verschillende bestaande organisaties, van de Vrijmetselarij tot de Scientology, maar ook groeperingen zoals IS. In sommige van die bewegingen zit een fout gewin of een manipulatie van een emotie, dat is niet wat wij centraal willen zetten. De voorstelling is gebaseerd op het idee van een beweging en het mysterie en de aantrekkingskracht errond.”

Ik hou van de conversatie die kan ontstaan tussen de uitvoerder en toeschouwer.

— Alexander Devriendt

Als toeschouwer heb je een grote impact op het verloop van de voorstelling. Daar hebben ze bij Ontroered Goed ervaring mee, al sinds het begin van hun ontstaan boksen ze zo'n een-op-eenvoorstellingen in elkaar. Alexander Devriendt: “Elke uitvoering is op die manier uniek. Geen enkel ander medium kan dat, het is meestal eenrichtingsverkeer.”

Maar in tegenstelling tot hun eerdere voorstellingen vindt TM niet in real life plaats maar digitaal. “Ik miste iets in het onlinewerk. Het deed er niet toe of ik er naar zat te kijken te kijken of niet, of ik voor mijn scherm zat of niet. Het unieke aan theater is dat je aanwezigheid vereist is voor het bestaan van deze voorstelling.”

TM gaat woensdag 21 april in wereldpremière. Letterlijk want de voorstelling is over heel de wereld te zien. Met 60 acteurs uit 9 landen. Van België tot Singapore, van Rusland tot Brazilië. "Dat is een zottekot en een genot tegelijk. Je voelt de mogelijkheden die de covidcrisis heeft veroorzaakt, anders zou dit nooit gebeurd zijn. Zo zat ik onlangs te kijken naar een Russische acteur die voor een bezoeker uit Singapore speelde. Het feit dat ik dat vanuit Gent mocht meemaken, gaf me een enorm mooi gevoel", besluit Alexander Devriendt.

Beluister hier het interview met Alexander Devriendt: 

Van woensdag 21 tot en met zondag 25 april, wereldwijd en online. Meer info op ontroerendgoed.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet