Het vliegtuigje waarvoor je eerst het boek moet lezen
kunst & cultuur
wo 17 nov. - 6:18

Wie?
Rob van Essen, Nederlandse schrijver die in Brussel woont, won in 2019 met de goede zoon de libris literatuurprijs. Na een intrigerende verhalenbundel is er nu alweer een roman.
Wat?
Aan een stadspleintje met een fontein ligt een bijkantoortje van een sociale dienst. Kantoorhouder Wildervanck woont er nu pal boven, maar mist zijn dagelijkse woon- en werkwandeling. Daarom maakt hij ‘s morgens gewoon een ommetje met de fiets, dat steeds langer wordt en waardoor hij steeds later op het werk aankomt. Zijn assistent Scherpenzeel, geïntrigeerd door het bezoek van een cliënt die hij dood waande door zelfmoord aan een brug, besluit Wildervanck op zijn tochtjes te achtervolgen. Zo raken de levens van de eenlingen Wildervanck en Scherpenzeel raken steeds ingrijpender verstrengeld, zeker wanneer ze op een rode tandem voor meerdere dagen het platteland intrekken. Daarnaast maakt de dood gewaande cliënt een voetreis met zijn nog doder gewaande moeder. De zoektocht naar zijn roots eindigt bij een landhuis op datzelfde platteland. Alles ontwikkelt zich min of meer vanzelfsprekend en noodwendig tot een luchtige apotheose die meteen ook het vliegtuigje op de kaft en de titel verklaart.
Waarom moet u dit lezen?
Het is een gek verhaal. Dat verwondert niet meer bij Rob van Essen. Het is in zijn nieuwe roman MINIAPOLIS niet anders. De personages grossieren in eenzaamheid en in veronderstellingen over elkaar en over hoe hun verhaal zou moeten lopen. En ook hier voedt de sobere nauwgezetheid waarmee wordt verteld de vanzelfsprekendheid van de absurditeit. Hoe gek ook, er zit methode en léven in. En daarom is het net echt en bovendien heel prettig om te lezen.
Praktisch?
Miniapolis verscheen bij Atlas/Contact
Gudrun De Geyter