Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Nuits d'été

Het warme kleurenpalet van Frits Celis

blijf verwonderd!

wo 1 jul. - 16:28

De hele zomer kan je in Nuits d’été ons rijke muzikale erfgoed ontdekken. Vanavond is dat componist-dirigent Frits Celis.
Frits Celis: op zaterdag 4 juli in Nuits d'été

Als kind dwaalde Frits Celis (°11 april 1929) vaak door het gebouw van de Koninklijke Vlaamse Opera, waar zijn vader werkte. Later werd hij harpist in het opera-orkest. Al gauw ontpopte hij zich tot dirigent en werd de opera van de Muntschouwburg en daarna de Koninklijke Vlaamse Opera zijn biotoop. Als muziekdirecteur en dirigent van de opera leidde hij tal van uitvoeringen en creaties van opera’s van Belgische componisten, o.a. van Arthur Meulemans, Willem Kersters, August Baeyens, Vic Legley en Frédéric Devreese. Ook nu nog blijft Frits Celis het concertleven en het werk van jongere generaties componisten op de voet volgen.

Na zijn dirigentencarrière kon hij zich helemaal wijden aan compositie. Uit zijn prachtige, soms donkerfluwelen kleurenpalet blijkt zijn vertrouwdheid met het orkest. Hoewel Frits Celis atonaal schrijft, is het zangerige element in al zijn muziek een belangrijk element. Virtuositeit om de virtuositeit is volgens hem zinloos. 

In Nuits d’été van vanavond hoort u Kareol voor althobo en de tweede vioolsonate. Zowel de titel Kareol – het kasteel van Tristan in Wagners Tristan und Isolde als de muziek refereren aan Wagners meesterwerk. Het werk is opgedragen aan Piet Van Bockstal, die het in deze opname ook uitvoert.
De Vioolsonate nr. 2 (1994) speelt met contrasten tussen lyrische en mysterieuze, ingetogen passages. De kern van de sonate is een passacaglia met variaties. Ook de ritmiek, geïnspireeerd op Indische volksmuziek, draagt bij tot die serene sfeer en wordt prachtig vertolkt door violist Guido De Neve en pianste Christel Kessels.

Beluister hieronder een fragment uit het uitgebreide interview met Frits Celis door Olav Grondelaers in het programma Music Matters van 6 april 2019, n.a.v. de 90e verjaardag van de componist.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet