Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Holgut: over mythes en mammoeten.

kunst & cultuur

vr 11 jun. - 9:36

Nu de cinema's weer open zijn, is er een lawine aan nieuwe films te ontdekken. In Leuven loopt dan nog eens het filmfestival Docville. Zoveel keuze! Filmrecensent Jeroen Struys tipt 'Holgut'.
Voor Holgut trok De Ceulaer helemaal naar Siberië.

Docville in Leuven moest vier keer uitgesteld worden omwille van de coronapandemie, maar kan nu dan toch doorgaan. "Het is een filmfestival gewijd aan de 'documentaire film'. Altijd een fijn festival, maar ik vind het bewonderingswaardig dat ze in deze tijden zo'n sterk programma in elkaar hebben kunnen steken", vertelt Jeroen Struys.

"Als ik er één film zou moeten uitkiezen, kies ik voor de documentaire van de Belgische filmmaker Liesbeth De Ceulaer. Je kent haar misschien van haar andere film Victoria, een film over een stad in California die nooit werd afgewerkt. Voor Holgut trok ze niet naar de woestijn, maar naar een heel andere plek: de permafrost in Siberië. Ze keerde terug met een prachtige film."

De film vertelt ook het verhaal van hoe de mens de aarde heeft leeggeroofd.

— Jeroen Struys

Het woord 'holgut' komt uit het Jakoets, een taal die in het Noorden van Siberië wordt gesproken. "Het heeft de betekenis van een soort mammoet, die daar vroeger op de uitgestrekte vlaktes leefde. Dat dier speelt nog steeds een belangrijke rol in de mythes die de bewoners van Jakoetië aan elkaar doorvertellen."

De film vertelt het verhaal van twee broers die samen op hertenjacht gaan. De ene broer is een geboren jager, de ander een echte stadsjongen. "De hertenjacht krijgt nogal mythische allures voor hen. Ze willen en ze zullen een hert schieten. Maar, herten zijn daar al lang uitgestorven. Na lang zoeken en rondtrekken zien ze in de verte een kudde herten. Helaas blijkt dat een gekweekte kudde te zijn. Een kale reis dus. De film vertelt ook het verhaal van hoe de mens de aarde heeft leeggeroofd. Het enige wat er nog te vinden is, zijn botten van mammoeten die door de smeltende permafrost stilaan weer naar boven komen."

De film brengt een ecologische boodschap, maar is ook erg poëtisch in beeld gebracht. "Dat is echt de kracht van de film. De genres van documentaire en fictiefilm lopen mooi in elkaar over."

Beluister hier het gesprek met Jeroen Struys:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet