Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

In memoriam Reinbert de Leeuw

klassieke muziek

za 15 feb. - 5:58

Op vrijdag 14 februari overleed dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw. Hij was dé ambassadeur van de hedendaagse muziek in Nederland. Maar hij speelde ook Bach en Satie. Hij werd 81. Late Night Lab wijdt op dinsdag 18 februari een uitzending aan de betreurde grootmeester.
Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw werd in 1938 geboren in Amsterdam. Zijn ouders waren allebei psychiater.

Op het conservatorium van Den Haag ontmoette hij de soulmates waarmee hij zijn stempel op de Nederlandse muziek zou drukken. Met componist Louis Andriessen zou het een blijvende vriendschap worden.

In 1969 verstoorde de Leeuw een concert van het Concertgebouworkest. Zijn manier om meer moderne muziek op de programmatie te eisen. Datzelfde jaar componeerde hij mee aan een opera over Che Guevara. Hugo Claus leverde delen van het libretto.

In 1974 richtte de Leeuw het Schönberg Ensemble op. Het zou een keurmerk voor hedendaagse muziekuitvoeringen worden. Hij propageerde in het Westen ook componisten uit de voormalige Sovjetunie. En hij was een van de herontdekkers van Erik Satie.

Ik ben erger dan compromisloos, ik ben obsessief. Maar ik geloof niet dat ik mezelf op mijn 81ste nog kan veranderen. De sensatie van begrip, het steeds dichter bij inzicht en waarheid komen, is een te euforische sensatie.

— Reinbert De Leeuw

Kiezen tussen spelen, dirigeren en componeren viel hem zwaar. ‘Een componist moest ‘nee’ kunnen zeggen tegen muziek van anderen’, beweerde hij. Bewondering voor andermans werk zat zijn eigen creativiteit in de weg. Als dirigent ging De Leeuw internationaal. Maar hij was autodidact. „Ik dirigeer uit noodzaak”.

De Leeuw was al over de 70 toen hij zich aan de Bachpassies waagde. In de Nederlandse krant NRC Handelsblad zei hij hierover: „Ik geloof niet in God, wel in Bach. Zijn passies gaan over lijden, verloochening, spijt en voortschrijdend inzicht. Die thema’s zijn universeel. Ook ontroering is niet het exclusieve domein van gelovigen. Op het podium houd ik me in, dan moet het publiek ontroerd zijn en kan ik dus niet zelf met mijn zakdoek staan zwaaien. Maar thuis kunnen op zwakkere momenten de tranen me al in de ogen schieten als ik alleen maar dénk aan de aria Erbarme dich’. En hoe langer je leeft, des te meer je snapt: het raadsel Bach gaan we niet kraken. Dat is de magie van muziek.”

Reinbert De Leeuw werd 81.

Ik vind het idee van de dood onbevattelijk. Maar het zou toch nog erger zijn als de dood niet bestond. De zin van het leven is dat het eindig is.

— Reinbert De Leeuw

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet