Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Jakub Jozef Orlinski in het Stabat Mater van Antonio Vivaldi: een droom die uitkomt

klassieke muziek

do 28 apr. - 0:25

Wie?

De Poolse contratenor Jakub Jozef Orlinski, ook populair breakdancer en instagrammer, veroverde vele klassieke-muziek-harten met de uitvoering van Vedro con mio diletto van Antonio Vivaldi tijdens een ongedwongen live-optreden. Intussen veroverde hij de internatonale scène en nam hij enkele cd's op, o.a. met Il Pomo d'Oro. Nu stelt hij het Stabat Mater van Vivaldi voor met de Capella Cracoviensis o.l.v. Jan Tomasz Adamus - in combinatie  met een kortfilm.

Wat?

Orlinski heeft een persoonlijke band met het Stabat Mater van Vivaldi. Als student stond het eerste deel uit dit werk op zijn programma - met pianobegeleiding. Zijn droom was het werk uit te voeren met orkest. En kijk, zijn droom kwam uit met de opname van deze cd. Meer nog, er hoort ook een kortfilm bij, onlangs vertoond op het Warsaw Film Festival, zoals een clip bij een popsong.

Waarom?

Orlinski heeft niet alleen een mooi timbre en een bijzonder wendbare stem, hij zingt ook heel doorleefd - hij gaat helemaal op in de tekst en de muziek. De voeling die hij al als koorknaap opbouwde met religieuze muziek komt hem hier uitstekend van pas en zorgt mee voor een intens-expressieve uitvoering. Dat verloopt allemaal heel organisch samen met de Capella Cracovienis. Orlinski laat  een breed palet aan emoties horen, van langzaam hartverscheurend treuren tot troostend wiegen op het ritme van de muziek. Laat u vooral niet te veel afleiden door de - nogal rauwe - begeleidende video die alle pijn en smart van het Stabat Mater naar onze tijd transponeert. Heel confronterend. 

- Els Van Hoof

Praktisch?

Titel: Vivaldi. Stabat Mater

Uitvoerders: Jakub Jozef Orlinski (contratenor) Capella Cracoviensis o.l.v. Jan Tomasz Adamus

Label: Erato

Catalogusnummer: 0190295060732

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet