Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

kunst & cultuur

wo 3 jun. - 10:52

Een van de meest spraakmakende series die je op dit moment op Netflix kan bekijken, is Jeffrey Epstein: Filthy Rich. De vierdelige miniserie over de Amerikaanse multimiljonair, die voor veelvoudig seksueel misbruik veroordeeld werd, geeft volgens Lieven Trio eindelijk het woord aan de slachtoffers.
Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Jeffrey Epstein: Filthy Rich gaat over Jeffrey Epstein, de Amerikaanse zakenman die schatrijk werd door zijn carrière in de financiële sector. Hij had in ongeveer elke wereldstad een villa en bezat een privé-eiland, maar zijn rijkdom werd overschaduwd door de verhalen van seksueel misbruik die steeds luider gonsden. Vorig jaar werd hij uiteindelijk veroordeeld voor het misbruiken en prostitueren van tientallen minderjarige, kwetsbare meisjes. Nog voor het proces begon, maakte Epstein een einde aan zijn leven in de gevangenis.

In de documentaire staat niet Jeffrey Epstein centraal, maar zijn slachtoffers. Volgens Lieven Trio werd dat tijd, want de nadruk lag in het verleden vooral op de dader bij zulke schandalen. “Dat is wat de makers van deze serie wilden rechtzetten: zij kiezen er resoluut voor om de vrouwen die Jeffrey Epstein misbruikte, voor de camera te laten getuigen over wat ze hebben meegemaakt.” Dat heeft wel een stevige uitwerking op de kijker. “De getuigenissen van de vrouwen zijn bijzonder pakkend. Je ziet echt aan hen hoe diep dat misbruik in hun systeem zit. Tegelijk voel je ook een bevrijding, na jarenlange intimidatie van Epstein.”

Je ziet echt aan de vrouwen hoe diep dat misbruik in hun systeem zit. Tegelijk voel je als kijker ook hun bevrijding, na jarenlange intimidatie van Epstein.

— Lieven Trio

In de serie leer je ook iets over de ‘beschamende wetmatigheid van de kapitalistische wereld’, volgens Trio. “Als je veel geld hebt, sta je boven de wet.” In 2008 werd Epstein namelijk al eens veroordeeld voor het prostitueren van een minderjarig meisje, maar kwam er toen met een heel lichte straf vanaf. Pas vorig jaar draaide het anders uit voor hem. “In het geval van Epstein is uiteindelijk toch gebleken dat er een grens is aan straffeloosheid. Hij werd gepakt en de hele waarheid kwam naar boven, waar deze documentaire het beste bewijs van is.”

Jeffrey Epstein: Filthy Rich is te zien op Netflix.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet