Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Jeroen Struys over The Witches: "Hollywood heeft moeite om het debat te volgen."

kunst & cultuur

wo 10 mrt. - 12:31

The Witches van Roald Dahl are back. Voor de tweede keer als film! Nu verfilmd door Robert – Back To The Future, Who Framed Roger Rabbit en Forrest Gump – Zemeckis. Jeroen Struys krijgt er nog klamme handjes van en niet alleen door de heksen zelf: "Er was nog maar een trailer verschenen of er ontstond protest."
Anne Hathaway speelt de opperheks.

De Heksen van Roald Dahl blijft tot de verbeelding spreken. Dahl schreef het boek in 1983 en het is nu al voor de tweede keer verfilmd. En dan nog wel door Robert – Back To The Future, Who Framed Roger Rabbit en Forrest Gump – Zemeckis.

De jonge wees Bruno gaat bij oma op het platteland wonen. Helaas komen ze op vakantie de Opperheks en haar handlangers tegen. En die willen de wereld overheersen.

Zemeckis plaatst het verhaal naar het leven van een zwart jongetje in Alabama, anno 1968. Geen onaardige poging om het soms wat gedateerde, Engelse verhaal te updaten.

Toch heeft de nieuwe film al een pak kritiek over zich gekregen. De trailer stond nog maar net online of er was in de Verenigde Staten al protest. Organisaties van mensen met een beperking namen er aanstoot aan dat de heksen misvormde handen en voeten hebben. Volgens hen worden op die manier lichamelijke afwijkingen gelinkt aan booswichten.

Filmjournalist Jeroen Struys: “Het is moeilijk om te zeggen of deze kritiek terecht of onterecht is. Als mensen ergens aanstoot aan nemen, hebben ze daar ongetwijfeld goede redenen voor. Het past in een toenemende trend waarin nieuwe groepen het recht op spreken opeisen en erop wijzen als iets niet door de beugel kan. Of het nu gaat om een racistische mop in Thuis of seksisme in Disneyfilms. Het zijn niet langer de katholieken maar ook zwarte mensen en vrouwen die hun stem laten horen. Ik merk dat Hollywood soms moeite heeft om het debat te volgen."

Volgens Struys is dit debat niet nieuw. Het bestaat al vanaf het begin van de cinema. Bioscopen trokken in de jaren 1930 massaal volk met komische filmpjes over kinderen die roken. Dat kunnen we ons vandaag niet meer voorstellen.

Roald Dahl zelf is al langer omstreden. Zo wordt wel eens geopperd dat hij De heksen schreef vanuit antisemitische sentimenten. De heksen komen bijeen om een complot te smeden. Volgens een bepaalde lezing kan dat verwijzen naar geheime joodse complotten. Struys: “Allemaal wat vergezocht voor wat in se gewoon een entertainend verhaaltje is om kinderen de stuipen op het lijf te jagen.”

De heksen kan je bekijken op Google Play, Youtube, Telenet en Proximus.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet