Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Johan Anthierens: Zonder dwarsliggers rijden er geen treinen.

blijf verwonderd!

wo 17 feb. - 10:29

In 2000 stopte journalist en columnist Johan Anthierens voorgoed met schrijven. En schoppen. Als enfant terrible trapte hij heel zijn leven hard tegen schenen en heilige huisjes. Meer dan twintig jaar na zijn dood maakt journaliste Guinevere Claeys nu een tweedelige portret van hem. ‘Johan Anthierens: niemands meester, niemands knecht’. Een verhaal over schrijven, liefde voor het Nederlands, journalistiek en chanson.
Johan Anthierens

"Ik ben zelf te jong om zijn gloriejaren meegemaakt te hebben, ik kende hem alleen van zijn reputatie", vertelt Guinevere Claeys "maar toen ik net was afgestudeerd, ben ik hem beginnen lezen. Hij kwam zo dichtbij en is nooit meer weggegaan. Zijn boek ligt nog steeds op mijn nachtkastje." Vanuit die fascinatie begint ze haar zoektocht naar Johan Anthierens.

Johan Anthierens schoffeerde de kerk, de koning, flaminganten en frankofonen, de werkgevers en de vakbonden, VRT en VTM, links, rechts, het centrum, Vader Abraham, de familie Claus, u en mij en zichzelf inbegrepen. Niets- en niemand ontziend. Vaak raak, soms te ver, altijd met stijl.

Hij rolde als een zwerfkei van redactie naar uitgeverij en de BRT haalde meer dan eens een radioprogramma of talkshow van hem uit de ether. Na de zoveelste verbrande brug, eindigde hij op een spreekwoordelijk eiland. Hij had te veel vijanden gemaakt.

Guinevere Claeys: "Dat is de Johan Anthierens die we ons vooral herinneren. Maar ik ben blij dat ik hem niet als tv-figuur heb leren kennen. Want wat we vergeten, hij had een fantastische pen. In zijn teksten is hij veel fragieler. Hij is als schrijver even hard een dwarsdenker, maar veel innemender."

In het tweedelige portret Johan Anthierens: niemands meester, niemands knecht gaat Guinevere Claeys dus voorbij de rebel Anthierens op zoek naar de schrijver die keer op keer het voortouw nam en Vlaanderen, de Nederlandse taal, de journalistiek, het chanson en zichzelf tot volwassenheid bracht. Ze gaat op zoek naar vriend en vijand van de dwarsdenker, ze bezoekt vrienden en familie, mensen die door Anthierens zijn neergehaald of juist gelanceerd zijn.

Johan Anthierens: niemands meester, niemands knecht: een tweedelige documentaire – op 17 en 24 februari op Canvas en VRT NU.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet