Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Jommelli's Requiem

klassieke muziek

wo 9 okt. - 11:07

Niccolò Jommelli was in de 18e eeuw zo beroemd, dat hij de nieuwe Orpheus werd genoemd. Zijn dood in 1775 bracht cultureel Europa in rouw. Zijn requiemmis uit 1756 zou uitgroeien tot de vaakst uitgevoerde in Europa. Peter Van Heyghen en het ensemble Il Gardellino voeren deze vergeten parel op in Amuz op vrijdag 11 oktober. Klara Live is erbij en zendt het concert rechtstreeks uit.
Jommelli's Requiem: op 11 oktober rechtstreeks in Klara Live

Jommelli kreeg zijn opleiding in Napels, de stad waar ook componisten als Scarlatti en Pergolesi werkten en het operacentrum bij uitstek. Jommelli componeerde zelf maar liefst 82 opera’s.  Van Napels trok hij naar Rome, vanwaar headhunters hem jobs aanboden over heel Europa. Hij koos voor het Stuttgart van hertog Karl Eugen von Württemberg, een vooruitstrevend muzikaal centrum met - net als Mannheim - een uitstekend orkest.
Jommelli schreef ook religieuze muziek, o.a. als vice-kapelmeester van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Het Requiem voltooide hij kort na zijn aankomst in Stuttgart. De populariteit ervan blijkt uit getuigenissen van uitvoeringen en uit het aantal kopies van het manuscript dat verspreid raakte over heel Europa. Toch raakte het werk, net als zijn Miserere, in de 20e eeuw vergeten.
Jommelli staat met een been in de oudere barokstijl, maar is tegelijk de wegbereider van de nieuwe galante stijl, die stilaan de muzikale smaak bepaalde.
De voorbije jaren vinden heel wat nieuwsgierige musici als Peter Van Heyghen hun weg in de stapel ‘vergeten’ muziek die nog in bibliotheken en archieven ligt.

Peter Van Heyghen voert met Il Gardellino het werk uit op vrijdag 11 oktober in Amuz, en is dan net voor het concert begint nog even te gast bij Nicole Van Opstal in Klara Live.  Het concert is rechtstreeks te volgen op Klara, Klara.be en de via de Klara-app.

 

Luister naar het interview dat Cara Van der Auwera in het ochtendprogramma Espresso had met Peter Van Heyghen.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet