Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Jonge Belgische dirigent Martijn Dendievel in Music Matters

blijf verwonderd!

do 10 jun. - 0:00

26 jaar jong is de Belgische Martijn Dendievel. Hij is assistent-dirigent bij het Symfonieorkest Vlaanderen en eerste gastdirigent bij het Academisch Orkest van de Universiteit Halle an der Saale. Daarnaast is hij lid van het "Dirigentenforum des Deutschen Musikrates" en werkt als gastdirigent in België en Duitsland. Hij haalde onlangs de finale van de Donatella Flick Competition in Londen. Tijd voor een gesprek in Music Matters.
Beloftevolle dirigent Martijn Dendievel

Een muzikale duizendpoot: zo kunnen we Martijn Dendievel wel noemen. Hij startte op 4-jarige leeftijd met vioollessen. Nadien volgden slagwerk, blokfluit en cello. Dat laatste bespeelt Martijn nog steeds, al kennen we hem nu vooral als dirigent.

Op 11-jarige leeftijd wist hij al dat hij dirigent wilde worden. Amper 4 jaar later wordt hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar Martijn zijn eerste lessen kreeg van wijlen Patrick Davin. Hij gaf Martijn een memorabel advies: draag deodorant en steek je hemd in je broek. 

Ondertussen mocht Martijn al werken met dirigenten als Bernard Haitink, Paavo Järvi en Iván Fischer en behaalde hij schitterende resultaten in diverse gerenommeerde wedstrijden. Hij haalde de finale van de Donatella Flick Competition in Londen, won de juryprijs tijdens een masterclass met Paavo Järvi, stroomde net ook door naar de finale van de International Conducting Competition in Rotterdam, ... Een beloftevolle dirigent om in de gaten te houden, dus. 

Martijn Dendievel ontwikkelde recent ook samen met andere jonge muzikanten een denktank, Toekomstmuziek, om manieren te vinden om klassieke muziek een meer prominente plek te geven in de maatschappij. Meer informatie via deze link

Wedstrijden zijn één van de belangrijkste podia om jezelf voor te stellen als dirigent. Om carrière op te bouwen, zijn die wedstrijden een hele belangrijke factor.

— Martijn Dendievel

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet