Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Fidelio

Fidelio

Joyce DiDonato - Eden

klassieke muziek

wo 9 mrt. - 1:38

Joyce DiDonato - Eden

Wie?
De wereldberoemde operaster Joyce DiDonato en het orkest Il Pomo d'Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev werken opnieuw samen aan een grootschalig project dat zowel deze CD opname omvat als een wereldwijde concerttournee waar ook een educatief programma deel van uitmaakt. Ze deden dit al eerder met het project In War and Peace dat ontstond naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Europa. Nu is de aanleiding de dringende klimaatproblematiek. 
 

Wat?
Het herstellen van de connectie tussen mens en natuur en het weer in contact komen met de eigen innerlijke wereld, dat is de insteek van Eden. Het programma omvat vijf eeuwen muziek waarin vrolijk heen en weer gesjeesd wordt tussen barokke werken van o.m. Handel en Cavalli, romantische liederen van Wagner en Mahler en moderner repertoire van Copland of de creatie van een hedendaags lied van Rachel Portman, geschreven in opdracht van DiDonato.

Waarom moet je dit horen? 
In de opbouw van het programma is het narratieve bepalend en niet de muzikaal stilistische eenheid, en dat is iets wat mij een beetje stoort bij de beluistering van de CD van begin tot eind. Het verhaal erachter is wel diep doordacht en als je de afzonderlijke teksten van de liederen en aria’s leest, begrijp je waarom bijvoorbeeld de dreiging met natuurrampen in Myslivečeks oratorium Adam en Eva moet voorafgaan aan dat prachtige lied van Copland over het eindeloze geduld van moeder natuur. Alle afzonderlijke nummers zijn sowieso perfect gebracht door deze mezzosopraan die evenzeer overtuigt in het barokke repertoire als in een Mahlerlied of hedendaags werk door haar enorme stembeheersing en grote vertelkracht. De vraag aan het begin van de CD is pertinent in The Unanswered Question van Ives waarin Joyce de zoekende trompetpartij voor haar rekening neemt in vocaliserende vorm. Het antwoord krijg je misschien al deels in de wereldcreatie van Portmans The first Morning of the World op een tekst van Gene Scheer: "Er is een taal zonder vraagtekens, je kunt haar lezen in de ringen van bomen, en in de wind en de rivier, en in de klank van vogelgezang". Ook de bonus track met Handels aria Ombra mai fu vat het allemaal nog eens samen: In de schaduw van de teerbeminde boom vind je misschien innerlijke rust.

Sylvia Broeckaert

Praktisch
Uitvoerders: Joyce DiDonato (mezzosopraan); Il Pomo d'Oro; Maxim Emelyanychev (dirigent)
Titel: Eden
Label: ERATO
Catalogusnummer: 9029646515

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet