Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Kamermuziek van Camille Saint-Saëns: een ontdekking!

klassieke muziek

do 26 nov. - 3:54

Saint-Saëns - Sonates & Trio

Wie?

Drie Franse topmuzikanten: Renaud Capuçon (viool) - Edgar Moreau (cello) - Bertrand Chamayou (piano)

 

Wat?

Verfijnde kamermuziek van Camille Saint-Saëns: vioolsonate nr.1 in d, op.75; cellosonate nr.1 in c, op.32 en het tweede pianotrio in e, op.92. 

 

 

Waarom moet u dit horen?

 

Deze drie vrienden zijn niet aan hun proefstuk toe. In 2017 hebben Capuçon, Moreau en Chamayou met succes werk van Debussy opgenomen, zoals de vioolsonate en het pianotrio. Die samenwerking viel zo goed mee dat ze de afgelopen jaren zijn blijven samen musiceren. Geen gemakkelijke opgave aangezien zowel Capuçon als Moreau en Chamayou een zeer druk gevulde agenda hadden met soloconcerten en cd-opnames. Tot aan corona uiteraard. Mar toen kregen ze wel de tijd om deze kamermuziek van Camille Saint-Saëns te ontdekken, in te studeren, en uiteindelijk in juli op te nemen in de studio van Cité de la musique et de la danse in Soissons (100 km buiten Parijs). 

Je voelt bij alle drie de muzikanten een ongelooflijk respect en grote liefde  voor dit repertoire. En ontzettend veel spelplezier ook: hoe ze bijv. een thema aan elkaar doorgeven; hoe de zinnen samen worden opgebouwd en neergelegd. Als trio ook zeer hecht en matuur. Zonder de nood om zich nog eens als solist te willen bewijzen, maar wel met de nodige virtuositeit die deze stukken vragen. Want die is er zeker nodig. We mogen niet vergeten dat Saint-Saëns in de eerste plaats zelf een briljant pianist was. De pianopartij alleen al heeft soms veel weg van een concerto. Dat die kamermuziek technisch zo veeleisend is, de structuur soms wel complex is om volgen als luisteraar, en melodieën over het algemeen niet zo makkelijk herkenbaar zijn zoals bijv. in zijn Carnaval des Animaux of het septet, dat zorgt er wellicht mee voor dat dit repertoire wat te weinig wordt gespeeld op de grote concertpodia. Onterecht, want dit is kamermuziek van een heel hoog niveau.    

 

Praktisch?

Uitvoerder: Renaud Capuçon - Edgar Moreau - Bertrand Chamayou

Titel: Saint-Saëns - Sonates & Trio

Label: Warner Classics

Catalogusnummer: 190295167103

Vincent Goris

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet