Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Berg en Dal

Berg en Dal

Klara Carrièreprijs: Bernard Foccroulle

klassieke muziek

wo 26 feb. - 10:14

Bernard Foccroulle is organist, componist, opera- en festivaldirecteur. Dit al verschillende decennia en hij is nog zoveel meer. Zijn indrukwekkende internationale carrière begon in de jaren 70 van de vorige eeuw als organist. Met een repertoire van renaissance tot hedendaags en tal van creaties van componisten als Philippe Boesmans, Brian Ferneyhough, Jonathan Harvey en Pascal Dusapin. Dat doet hij nog steeds.
Barnard Foccroulle

In de jaren 80 verovert hij samen met Ricercar Consort de grote concert- en festivalpodia met als specialisme de Duitse barok. Hij neemt meer dan 40 cd’s op, als organist met uitschieters zoals het integrale orgelwerk van Bach en Buxtehude.

Van 1992 tot 2007 neemt hij de leiding van de Munt, in opvolging van Gerard Mortier. Bernard drukt er meteen zijn stempel vanuit scherp geprofileerde muzikale kennis, zijn engagement en zijn warme persoonlijkheid. Hij maakt van de Munt ook een open huis voor kleinere muziektheater-organisaties als LOD en Transparant. Hij nodigt er denkers en wetenschappers uit om te reflecteren over de wereld. En geregeld doet hij zelf ook doordachte en kritische uitspraken over onze samenleving.

In 1993 richt hij Kunst en Democratie op, waarmee hij zich militant opstelt voor participatie van een zo breed mogelijk publiek aan het culturele en artistieke leven. In 1998 volgt RESEO, een Europees netwerk dat sensibiliseert voor opera en dans. Ook het opera-netwerk Opera Europa verwelkomt hem in 2001 als voorzitter en drijvende kracht.

Na de Munt kwam in 2007 het opera- en muziekfestival van Aix-en-Provence, waar hij met dezelfde drive zijn ideeën over opera in onze tijd vorm geeft. Men zou denken dat hij dan een rijke carrière gaat afronden, maar niets is minder waar. Hij wordt docent orgel aan het Brusselse conservatorium en intensifieert zijn activiteiten als componist én organist.

Ma vie, c'est la musique... Elle m'apporte beaucoup de bonheur. Et cela représente beaucoup de travail, de recherche permanente, en tant qu'interprète, compositeur ou directeur d'institution. On tend vers quelque chose: vers la beauté, vers quelque chose de l'ordre de la nécessité: qu'est-ce qui fait sens aujourd'hui? C'est une sorte d'idéal qui recule en permanence....

— Bernard Foccroulle op Musiq3

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet