Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Klara Live brengt deze week een hommage aan de Vlaamse componist Frits Celis

klassieke muziek

ma 8 apr. - 2:40

Ook in de week van 8 april 2019 blijft Klara Live op post. U kan tijdens deze eerste week van de paasvakantie o.a. genieten van een aantal mooie eigen opnames én een hommage aan de Vlaamse componist Frits Celis.
Pianofenomeen Martha Argerich

Maandag 8 april

Martha Argerich is een pianofenomeen, een klasse apart. In haar pianospel combineert ze een enorme energie met strelende poëzie. In Flagey gaf ze een concert in duo met de Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich, met werken van Rachmaninov en Debussy. Twee perfect op elkaar ingespeelde, briljante musici met een repertoire waarin zowel heftige passie als kleurrijke poëzie aan bod komen.
Opgenomen in Flagey op 20 maart jl.

Dinsdag 9 april

De jonge getalenteerde pianist Kit Armstrong is dit jaar in residence in Bozar.  Armstrong is bovendien ook organist, componist en wiskundige. Samen met het Belgian National Orchestra o.l.v. Hugh Wolff vertolkt hij Beethovens derde pianoconcerto. Een prachtig werk, waarin Beethoven zowel solist als orkest laat schitteren. Maar Armstrong en het orkest begonnen het concert met het fijnzinnige en kleurrijke Oiseaux exotiques van Olivier Messiaen.  Het orkest liet zich de hele verdere avond inspireren door de natuur. Zo hoort u de golven in de orkestversie van Une barque sur l’Océan uit ‘Miroirs’ van Maurice Ravel en de vijfde symfonie van Jean Sibelius, geïnspireerd door het Finse landschap met zijn ontelbare meren.   Dit concert werd opgenomen in Bozar in Brussel op 15 februari 2019.

Woensdag 10 april

Met haar schitterende timbre en mooie dictie is sopraan Véronique Gens één van de grootste ambassadrices van de Franse mélodie. Met veel zorg zetten componisten de poëzie van Alphonse de Lamartine, Théophile Gautier, Charles Baudelaire maar evengoed de guitige fabels van Jean de La Fontaine op muziek. Voor dit concert in De Munt kozen Veronique Gens en Susan Manoff weinig bekende liederen van componisten als Charles Gounod, Jules Massenet, Giacomo Meyerbeer en Jacques Offenbach. De grootste ontdekking? Het Lamento van Edmond de Polignac.

Donderdag 11 april

Frits Celis wordt vandaag 90 jaar. Een verjaardag die Klara niet onopgemerkt wil laten voorbijgaan! Vorig jaar nog kreeg hij de Prijs van het Peter Benoitfonds voor zijn oeuvre en voor zijn jarenlange inzet voor de muziek. Celis is immers niet enkel als componist actief geweest, hij was ook leraar, en dirigent bij diverse orkesten en instellingen. Nicole Van Opstal praat met Wim Henderickx, een componist van de jongere generatie, over zijn band met Celis en zijn respect voor diens werk, en verder hoort u enkele van zijn mooiste werken.

Deze verjaardag lieten we ook in Music Matters niet onopgemerkt voorbijgaan. Olav ging hem thuis in Antwerpen feliciteren en sprak met hem over zijn leven in muziek. Hieronder vindt u een korte versie van het gesprek en het integrale interview terug. 

Vrijdag 12 april

Op 15 februari was het Antwerp Symphony Orchestra te horen in zijn thuisbasis, de Antwerpse Koningin Elisabethzaal, in een origineel programma. Het concert opende met een mooi kort werk van Flor Alpaerts, de ‘James Ensorsuite’. Vervolgens brachten de musici ‘ De Schilderijententoonstelling’ van Modest Moussorgsky, en samen met de Spaanse cellist Pablo Ferrandez de Hebreeuwse rapsodie ‘Schelomo’ van Ernest Bloch.
De 31-jarige Uzbekistaanse dirigent Aziz Shokhakimov stond aan het hoofd van het orkest.

  • Klara Live, van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april, telkens van 20 tot 22 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet