Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Klara Live. Jeroen D’hoe bewerkt parels uit het Great American Songbook.

klassieke muziek

ma 27 apr. - 1:22

Jeroen D’hoe (°1968), een van onze meest veelzijdige componisten, herwerkte bijzonder stijlvol een aantal liederen uit The Great American Songbook voor het Vlaams Radiokoor, een vocale soliste, piano en strijkers.
Het Vlaams Radiokoor laat het American Songbook stijlvol herleven.

Het Great American Songbook is een verzameling van de meest succesvolle Amerikaanse jazz en lichte muziekwerken uit het 1e deel van de 20e eeuw. We vinden composities terug van componisten als George Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin, Duke Ellington Jerome Kern…
Oorspronkelijk werden deze werken geschreven voor de musicalscène in Broadway of voor de films in Hollywood, maar het zouden vooral uitvoerders als Frank Sinatra, Tony Bennett en Ella Fitzgerald zijn die deze werken wereldberoemd maakten.


Jeroen D’hoe ging hiermee aan de slag en herwerkte een aantal liefdessongs voor het Vlaams Radiokoor, een vocale soliste, piano en strijkers. Zelf zegt hij hierover “Ik gebruik het koor als een soort vocale bigband en deel hen op in de verschillende secties die je ook in zo’n jazzorkest vindt, van ritme- en bassectie tot de koper- en houtblazers. De ene keer zet ik het koor in als collectief, een andere keer creëer ik dialogen tussen de solistische groepen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld percussieve clusterakkoorden om belangrijke leestekens uit de tekst kracht bij te zetten. De strijkers en de piano hebben een eerder aanvullende rol: ze kunnen een nieuw motief aanbrengen in functie van de tekst, als extra partner in de dialoog. Maar omdat er al zoveel gebeurt binnen het koor, zet ik ze ook ondersteunend in, als een extra klankdeken.”

Naast de herwerkingen kunnen we ook een werkje van Jeroen D’hoe zelf ontdekken, The Rhythm, dat hij schreef op 16-jarige leeftijd en hij voor deze concertreeks herwerkte.
Het Vlaams Radiokoor staat voor de gelegenheid onder de leiding van de Nederlandse dirigent Tijs Krammer. Verder horen we Jeroen D’hoe zelf aan de piano, de Surinaams-Nederlandse zangeres Ibernice MacBean als soliste en enkele solisten van het Brussels Philharmonic staan in voor de instrumentale ondersteuning.

Het Valentijnsconcert vond plaats in de Théâtre du Vaudeville in de St. Hubertusgalerijen te Brussel op 14 februari en het resultaat van deze geslaagde samenwerking kan u op donderdag 30 april beluisteren in Klara Live.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet