Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Klara Live op maandag 19 juli: Felix Mendelssohn, een live opname en Belgische muziek

klassieke muziek

ma 19 jul. - 9:42

In de week van 19 juli is Felix Mendelssohn-Bartholdy de zomerse componist op bezoek bij Klara Live. Vandaag is zijn bijdrage eerder bescheiden, maar later in de week is de elegante Mendelssohn prominent aanwezig. Daarnaast hoort u op maandag 19 juli een grote live opname met het vioolconcerto van Brahms en uiteraard is er ook Belgische muziek, in deze uitzending is dat van Piet Swerts.
Felix Mendelssohn: geniaal talent en noeste werker

Op maandag 19 juli zijn het violist Frank Peter Zimmermann en het Concertgebouworkest o.l.v. eredirigent Bernard Haitink die zorgen voor een mooie live opname van het vioolconcerto van Johannes Brahms. Die verwerkte zijn mooiste melodieën in zijn vioolconcerto, geschreven als eerbetoon voor zijn goede vriend Joseph Joachim.

Componist Piet Swerts knipoogt graag naar andere componisten, al kan je het ook een hommage noemen. Dat doet hij in zijn schalkse 'Bestiaire' naar Saint-Säens en in zijn uiterst poëtische Moment musical naar Franz Schubert.

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) was een wonderkind pur sang. Op zijn negende gaf hij concerten, op zijn veertiende had hij al 13 symfonieën voor strijkorkest gecomponeerd en zijn beroemde ouverture tot een Midzomernachtsdroom was klaar op zijn zeventiende.  Zijn gegoede familie spaarde kosten noch moeite om hem en zijn hoogbegaafde zus Fanny een uitstekende opvoeding te geven.

Zijn leven ging in een echte sneltreinvaart: Op zijn twintigste haalde hij Bachs Matthäus-Passion van onder het stof en dirigeerde het werk in Berlijn. Zo werd Felix Mendelssohn niemand minder dan de pionier van een oneindige Bach-revival.
Vervolgens vertrok hij op een Grand Tour door Europa, een reis die een grote indruk maakte en hem zou inspireren voor oa. de Ouverture Die Hebriden, De Schotse en de Italiaanse symfonie. Hij werd Generalmusikdirektor in Düsseldorf en daarna muziekdirecteur en dirigent van het beroemde Gewandhausorchester in Leipzig en leidde de kunstacademie van Berlijn. In Leipzig richtte hij een conservatorium op.

Intussen bleef componeren, zo’n 750 werken in alle klassieke genres. Zijn vele verantwoordelijkheden, zijn werkdrift en concerttournees eisten hun tol. In 1847 overleed hij uitgeput aan een hersenbloeding. Zijn geliefde zus Fanny - een uitstekende pianiste en ook componiste - was eerder dat jaar overleden.
Mendelssohns muziek is niet baanbrekend, maar wel bijzonder elegant en goed geschreven. Hij kan mistige, woeste en diep-religieuze stemmingen weergeven, maar toch blijft vooral de melodieuze en zonnige Mendelssohn in het oor hangen.

In Klara Live klinken deze week live opnamen van de derde symfonie, bijgenaamd de Schotse, het pianotrio nr. 1 en het vioolconcerto in e klein, geschreven op het einde van zijn leven. Fragmenten uit o.a. zijn octet, strijkkwartet en een Midzomernachtsdroom meanderen tussen de andere werken van de avond.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet