Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Klara Live op maandag 8 februari: Belgische romantiek

klassieke muziek

ma 8 feb. - 11:57

Tijdens de week van de Belgische muziek gaat Klara Live voluit voor Belgische componisten. Op maandag 8 februari staan componisten uit de Belgische romantiek centraal, met o.m. Peter Benoit, een op en top romantisch vioolconcerto van August De Boeck en het grote symfonische werk La Mer van Paul Gilson.
Paul Gilson: productief en succesvol componist

Beginnen doen we deze Klara Live met de ouverture tot Le Roi des Aulnes, een van de vroege werken van Peter Benoit.

Hoewel August De Boeck en Paul Gilson even oud waren - ze werden geboren in 1865 -  beschouwde De Boeck componist Paul Gilson als zijn belangrijkste mentor. Het was Gilson die de jonge De Boeck meeloodste naar een opera van Wagner en naar concerten van Russische componisten. Dat was voor beiden een onbeschrijfelijke ervaring. Hoewel August De Boeck zijn vioolconcerto (1934) pas op het einde van zijn leven schreef, is het een traditioneel romantisch concerto. Guido De Neve speelt de virtuoze partij in deze opname met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen met verve.

Meer dan veertig jaar eerder al vroeg Henry Lévy aan Paul Gilson om zijn gedicht 'La Mer' op muziek te zetten.  In de vier symfonische schetsen 'La Mer' (1892) verklankt Gilson zijn impressie van de zee en het zeemansleven. Daarvoor gebruikt hij nog geen Wagneriaans orkest, maar wel de klankeffecten van een (woordenloos) mannenkoor en een groep saxhoorns. Een zeer originele invulling van een rijke en intrigerende partituur.

Tegenover het passionele pianokwintet van Guillaume Lekeu schetst Joseph Jongen in zijn trio een prachtig impressionistisch klankenpalet. Lodewijk Mortelmans boetseert in zijn lied de klanken van de herfst en componisten als Georges Lonque en Palmyre Buyst bewijzen dat er nog veel moois te ontdekken valt uit het rijke Belgische muziekleven.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet