Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

50 jaar Collegium Vocale

Klara viert 50 jaar Collegium Vocale Gent

klassieke muziek

vr 3 apr. - 2:16

Een heel paasweekend muziek uit vijftig jaar Collegium Vocale Gent. Klara zet het ensemble en zijn dirigent Philippe Herreweghe in de lentebloemen met slechts twee ingrediënten: vijftig iconische muziekopnames en vijftig getuigenissen van betrokken zangers, instrumentalisten, concertorganisatoren, platenfirma's en ook concertbezoekers. Een mooi paasgeschenk in deze bange corona-dagen.
Collegium Vocale Gent

Gent, 1970. Een enthousiaste twintiger, een student geneeskunde, een zekere Philippe Herreweghe, mist het schoolkoor van zijn voormalig college. Samen met vrienden richt hij een universitair koor op dat ze later ‘Collegium Vocale Gent’ dopen. “Fijne hobby”, dachten sommigen toen nog.

Vandaag weten we wel beter. Want Collegium Vocale Gent is uitgegroeid tot de absolute wereldtop. Dit jaar viert het koor zijn 50ste verjaardag, zij het in mineur, want door corona zijn nu alle concerten geannuleerd.

Daarom zal Klara dit gouden jubileum uitgebreid op de radio vieren. Verspreid over heel het paasweekend hoort u het Collegium Vocale Gent in vijftig iconische werken. Met veel Bach, waaronder de integrale Johannes- en Mattheuspassie, maar ook: Mendelssohn, Brahms, Monteverdi, Gesualdo, Debussy en Stravinsky en vele anderen.

Vijftig verjaardagskaarsen in getuigenissen van muzikanten, organisatoren en luisteraars die het ensemble een warm hart toedragen. Werner Trio praat met Philippe Herreweghe, Dominique Verkinderen, Daan Schalck, Jerry Aerts en Charles Adriaenssen over de artistieke en zakelijke evolutie van het ensemble. En op VRT NU vindt u ook ‘Van A tot Z’, een vijf uur durend gesprek met Philippe Herreweghe, in zesentwintig delen.

Reacties

Dit hele paasweekend roepen wij ook u op om uw herinneringen en felicitaties met ons te delen. Een kleine bloemlezing:

"Philippe Herreweghe heeft mij doorheen de zwaarste periode van mijn leven gebracht...elke noot....door hém heb ik Bach leren kennen, en dít eindigt nooit...
Een levenslang geschenk...." - Martine Van Onsem

"Als de deuren in het slot vallen straks op de afdeling voor personen met dementie dan mis ik de muziek. Ze klinkt inmijn hoofd.. Dan kan ik weer goed zorgen,  dienend en warm zijn als een goede moeder." - Mieke Oosters

"Ik zei het gisteren al tegen een vriendin: Een heel paasweekend Collegium Vocale op de radio, je zou voor minder in je kot blijven. Ik heb zelfs moeite om mijn gft eens naar de vuilnisbak te brengen." - Marleen Capelle

“De mooiste herinnering  is ongetwijfeld de “Hohe Messe” van Bach met Dorothee Mields. Deze combinatie (Collegium Vocale, Philippe Herreweghe, Dorothee Mields en Bach) zou van de meest verstokte atheïst een gelovige kunnen maken.” - Jan Kuypers

Wilt u ook uw herinnering aan Collegium Vocale Gent delen? Dat kan via collegium50@klara.be of via de Klara-app.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet