Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara's vragenlijstje voor Hendrik Lasure

blijf verwonderd!

di 1 feb. - 10:48

Of: wat je niet leest in het officiële curriculum vitae van onze Twintiger. Hij kijkt op naar Eric Dolphy en droomt over de hoogdagen van de jazz. Wil je meer te weten komen? Ontdek het hier.
Hendrik Lasure

1. Met welke componist zou je willen gaan wandelen? Arthur Russell
2. Voor welke uitvoerder heb je oneindig veel respect? Eric Dolphy
3. Met welke dirigent/musicus/big star zou je ooit eens de planken willen delen? Met de Venezuelaanse zanger en producer Arca
4. In welke concertzaal wereldwijd wil je wel eens spelen? Ik wil graag eens spelen op het Belgian Beer Festival in Japan; het lijkt me een heel grappige en bevreemdende ervaring.
5. Welk werk had je ooit willen horen in de oorspronkelijke, authentieke versie? Flow My Tears gezongen door John Dowland
6. Bij welke muziek/concert/cd heb je het laatst grote emotie gevoeld? Bij het einde van 'le chanson de Maxence' in de Franse musical ‘Les Démoiselles de Rochefort’ van Jacques Demy met muziek van Michel Legrand. In een café zingt Maxence een lied over zijn zoektocht naar de ideale liefde. Op het eind zingen alle andere cafégasten mee zonder naar hem om te kijken, insinuerend dat ze zijn verhaal al heel vaak hebben gehoord. Heel ontroerend vond ik dat.
7. Welke muziek/concert/cd heeft de doorslag gegeven om muzikant te worden? Een live-video van Dizzy Gillespie die ‘On The Sunny Side Of The Street’ speelt
8. Waar wil je staan binnen tien jaar? Ik heb geen specifieke carrièredoelen meer denk ik; wel zou ik graag binnen tien jaar een gezonde manier hebben gevonden om constant aan mijn eigen muzikale wereld te bouwen, zodat het ook zinvol voelt. Dit is voor mij niet altijd even gemakkelijk aangezien ik voornamelijk muziek creëer, niet uitvoer. Ik ben ook helemaal niet geïnteresseerd in virtuositeit, dus technische oefeningen aan het instrument hebben niet zo veel zin. Binnen tien jaar zou ik graag nog beter kunnen genieten van het zoeken in plaats van meer gefocust zijn op vinden.
9. Welk instrument kies je als je noodgedwongen je hoofdinstrument opzij moet leggen? Gitaar! Ik denk dat ik in muziek het meest word geëmotioneerd door harmonie. 
10. Je meest onhebbelijke trek? Betweterigheid
11. Je beste eigenschap? Ik heb heel gevoelige empathische voelsprieten.
12. Wat maakt je opstandig of triest? Wanneer mensen worden lastiggevallen op straat en zich dus niet veilig kunnen voelen in de stad waar ze wonen.
13. Welke job zou je uitoefenen mocht je een dubbelleven leiden? Iets met mensen die anders functioneren dan ik, bijvoorbeeld het begeleiden van mensen met autisme of iets dergelijk. Dat lijkt me een heel verrijkend iets.
14. Aan wie heb je te danken waar je nu staat? Mijn lieve ouders hebben mij altijd immens gesteund. Ik heb nooit moeten vechten tegen ouders die sceptisch waren om iets in de kunsten te doen, integendeel. De laatste tijd word ik rechtop gehouden en geëntertaind door mijn partner Adia.
15. Klara blijft verwonderd! Wat kan jou verwonderen? Heel veel dingen, bijna alles. De laatste waren dat een grote vuurtoren ’s nachts, het hout van een oude tafel in een restaurant en een meneer die vrijwillig een Andouillette bestelde.
16. Je wint het grote lot. Wat doe je met de centen? Redelijk burgerlijk: een huis kopen in de stad met een tuin, maar vooral in die tuin een koetshuis of iets dergelijk om atelier te houden.
17. Naar welk land zou je eventueel kunnen verhuizen? Voor de muziek: Noorwegen, voor het eten en de sfeer: Frankrijk.
18. Als je kon kiezen, in welke tijd/eeuw/periode zou je even willen vertoeven? De jaren 50-60-70 van afgelopen eeuw: de hoogdagen van jazz! Mensen gingen prachtig gekleed als ik het zo zie op foto’s. Maar ook: ik denk wel dat ik een gelukkiger mens zou kunnen zijn zonder het internet.
19. Zee of bergen? Zee! Misschien gewenning… maar de laatste keer dat ik door de Alpen reed, vond ik het zo indrukwekkend dat ik er een beetje angstig van werd.
20. Platteland of stad? Voorlopig de stad, al kan ik wel genieten van een vakantie op het platteland, maar uiteindelijk heb ik volgens mij toch de nabijheid van een concertzaal, een boekenwinkel en vooral een cinema nodig.
21. Favoriet seizoen? Toch misschien wel de winter. Ze zijn aan elkaar gewaagd.
22. Guilty Pleasure? Als ik de grens met Nederland oversteek, moet ik ergens een vleeskroket eten.
23. Welke totem zouden je vrienden je geven? In goedgemutste rivierdolfijn zou ik mij wel kunnen vinden.
24. Met welke muziek wil je andere Twintigers overtuigen van klassieke/jazz- of worldmuziek? Geen idee waar ik iemand van zou moeten overtuigen. Ha! Maar het nummer ‘Mass – Kim Myhr, Jenny Hval en Trondheim Jazz Orchestra’ toont voor mij aan dat een manier van musiceren die jazz wordt genoemd (of zelfs free jazz–achtige technieken) echt prachtige texturen kan teweegbrengen, en ook heel modern en toegankelijk kan zijn.
25. Een oneliner die bij je past. Twee quotes van The Smiths, eerder dingen waar ik naar streef dan dingen die ik ben: “It’s so easy to laugh it’s so easy to hate, it takes guts to be gentle and kind.” “I want to live and I want to love, I want to catch something that I might be ashamed of.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet