Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klavecinist en dirigent Skip Sempé – een inventief en vrij musicus

klassieke muziek

vr 6 mei - 7:59

Op zaterdag 14 mei komt Skip Sempé met zijn - voor de gelegenheid weelderig bezet - ensemble Capriccio Stravagante Renaissance Orchestra naar het Brugse Concertgebouw. Ze voeren dan ‘Lachrimae, or seven tears’ van John Dowland uit. En dat is voor Maestro meteen een mooie aanleiding om, vanaf maandag 9 mei, deze Amerikaanse klavecinist en dirigent in de kijker te zetten.

Al in 1986 richtte Sempé zijn Capriccio Stravagante op: een flexibel ensemble, waarvan het aantal leden wisselt bij elk project, gaande van drie tot dertig muzikanten. In het laatste geval wordt ook de naam van het ensemble uitgebreid met ‘Orchestra’, ‘Renaissance Orchestra’ of zelfs ‘Opera’.

Aan het klavecimbel is Skip Sempé een uitbundig, inventief en krachtig musicus, die zich, qua ritmes en versieringen, de nodige vrijheden veroorlooft, alsof hij de muziek terplekke lijkt te improviseren. Zijn klankbeheersing daarbij is verbluffend. Precies diezelfde kwaliteiten – een rijkelijk improviserende stijl, een verfijnde klankcultuur en een onstuitbare energie - weet hij ook uit zijn ensemble Capriccio Stravagante te halen.

Skip Sempé werd in 1958 in New Orleans geboren, en hij studeerde muziek en kunstgeschiedenis aan het gerenommeerde Oberlin Conservatory in Ohio. Zijn interesse ging al snel uit naar de oude muziek en haar uitvoeringspraktijk, en dan nog liefst onontgonnen repertoire, uit de periode 1500-1750. Dat maakte dat Skip Sempé al gauw naar Europa trok, waar hij zich ging specialiseren bij enkele grote meesters van het genre: Gustav Leonhardt, Reinhard Goebel en William Christie.

(Her)ontdek deze bijzondere muzikant in Maestro in werk van Bach, Lully, Couperin, Handel en vele anderen.

- Bart Tijskens

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet