Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Knal erop! De expo’s van het stadsfestival van de Big Bang in Leuven

kunst & cultuur

vr 29 okt. - 12:46

Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-1698

Wie?

Knal! Stadsfestival van de Big Bang pakt uit met vier grote tentoonstellingen die elk vanuit een ander perspectief tonen hoe de mens zijn plaats in het universum heeft verbeeld.

Wat?

Knal! Het stadsfestival van de Big Bang herdenkt de uitvinder van de oerknal hypothese, de Leuvense professor natuurkunde en kosmoloog George Lemaître die in 1931 zijn radicaal nieuwe these over het ontstaan van het universum formuleerde. Vier tentoonstellingen exploreren de eeuwige fascinatie van de mens voor het oneindige uitspansel en de oorsprong van de wereld.

 

Verbeelding van het universum

Deze historische tentoonstelling in  M  Leuven,  toont hoe de mens, van het prille begin tot  de 18de eeuw, zijn plaats in de kosmos heeft verbeeld. Van de ontroerende prehistorische beeldjes van een man en een vrouw met de blik hemelwaarts, tot een reeks geschilderde nocturnes van Donato Creti en Raimondi Manzini waarop allerlei astronomische waarnemingen zijn te zien.
Aan de hand van kunst, manuscripten en boeken,  wetenschappelijke en didactische objecten zien we de verbeelding aan het werk. We zien haar vormgegeven in mythes en religies, zoals in het boek Genesis. Tegelijkertijd zien we hoe de wetenschap het wereldbeeld kleurde. Lang hield het Ptolemeïsche geocentrisme stand, totdat Copernicus in de 16de eeuw de hele boel omkeerde en de zon in het midden van het heelal plaatste. In de 17de eeuw  formuleerde Newton met zijn zwaartekrachtwet ook een verklaring voor de bewegingen van de planeten. Een verhaal verteld aan de hand van topstukken door curator prof. Jan van der Stock en zijn team.

Voorbij de oerknal

Tot in de 20ste eeuw bleef het wetenschappelijke wereldbeeld zoals het in de 18de eeuw bestond, ongemoeid. Tot Einstein met zijn relativiteitstheorie en George Lemaître met zijn hypothese van het uitdijende heelal en de oerknal een nieuwe revolutie teweeg brachten in de kosmologie. Voorbij de oerknal brengt dit verhaal van de 20ste eeuw en vormt het logische vervolg op Verbeelding van het universum.

Op deze tentoonstelling gaan moderne en hedendaagse kunst én de wetenschap verbazingwekkend vlot hand in hand.  
Thomas Hertog, hoogleraar in theoretische fysica en  kosmologie én één van de initiatiefnemers van het Knal! Stadsfestival maakte deze tentoonstelling samen met de Engelse curator Hannah Redler Hawes in de Leuvense Universiteitsbibliotheek.

Richard Long

Ook in M Leuven is er een luik hedendaagse kunst in het kader van Knal!. Curator Eva Wittocx nodigde de Britse kunstenaar Richard Long uit voor een solopresentatie. Een mooie hedendaagse blik op de kosmos en een uitnodiging om in het wandelen en in de schoonheid van natuurlijke materialen zoals stenen, drijfhout en modder een verbinding te ontdekken van onszelf met de natuur en het heelal.

Blik op oneindig

In PARCUM, Museum voor Religieuze Kunst en Cultuur, bracht curator Liesbet Kusters kunstwerken en religieus erfgoed samen die de behoefte van de mens illustreren om de wereld en de kosmos vorm ter geven. In het Christendom bestaat de kosmologie uit hemel, aarde en hel. Schrijfster Marjolijn van Heemstra gaat in dialoog met de objecten op de tentoonstelling en voegt zo een hedendaagse stem toe.

Waarom moet u dit zien?

De fascinatie van de mens voor het heelal en zijn plaats in dat grote geheel is zo oud als de mensheid. Ook vandaag zijn we nieuwsgierig naar onze plek in het uitdijende heelal. Ook voor kunstenaars, wetenschappers en schrijvers  vormt de verbeelding van het universum een grote inspiratie. Dat kan je op deze vier uitmuntende tentoonstellingen ontdekken.

Praktisch

Verbeelding van het universum in M Leuven, tot 16 januari.
Voorbij de oerknal in Universiteitsbibliotheek Leuven, tot 16 januari.
Richard Long in M Leuven, tot 20 maart.
Blik op oneindig in PARCUM, Abdij van Park, Leuven tot 16 januari.

Herbeluister Pompidou van 20 oktober voor het gesprek met curatoren Thomas Hertog en Liesbet Kusters, en Pompidou van 25 oktober met curatoren Eva Wittocx en Jan van der Stock.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet