Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Koen Peeters krijgt de ECI Literatuurprijs van de jury én van het publiek

kunst & cultuur

vr 10 nov. - 6:51

De Vlaamse en Nederlandse jury van de ECI-literatuurprijs heeft de roman 'De Mensengenezer' van Koen Peeters bekroond. De auteur uit Leuven laat Peter Terryn, Annelies Verbeke en drie Nederlanders achter zich. Peeters wint ook de publieksprijs. Het brengt hem alles samen 60.000 euro op.

De uitreiking van de ECI-prijzen, de vroegere AKO-prijs, gebeurde in Den Haag, in "Theater aan het Spui". De  zes genomineerde boeken waren naast dat van de winnaar: "Eindeloos eiland" van Huub Beurskens, "De waren" door Daniël Rovers, "Noodweer" van Marijke Schermer, "Yucca" van Peter Terryn en Annelies Verbeke met de verhalenbundel "Hallelueja". De roman van Peeters werd bij verschijning bijzonder goed ontvangen door pers en publiek. 

Koen Peeters schreef met 'De Mensengenezer' het levensverhaal van antropoloog Renaat Devisch, die gefascineerd raakte door de Congolese talen, cultuur en mysteries, de daimonen onder meer, geesten van voorouders en elementen uit de natuur die mogelijk een positieve invloed hebben op de mens. Hoofdpersoon, Remi, is een boerenzoon, die hoewel erg verbonden met zijn streek, de Westhoek, en met de dieren en de agrarische arbeid toch weg wil uit het rurale leven.

De enige ontsnappingsmogelijkheid ligt in het priesterschap, en meer nog: missionaris worden in Congo. Zijn famileleden en dorpsgenoten zijn verbijsterd, vader en ooms voelen zich verraden en in de steek gelaten, want de boerderij heeft het niet makkelijk om te overleven, maar de moeder begrijpt het wel. Heel ver weg, in Congo, ontdekt Marcel wie hij is, en vindt  hij eindelijk zijn talent om mensen te helpen, te genezen.

Ook vorig jaar deed een auteur de dubbelslag, toen was het Martin Michiel Driessen met zijn roman "Rivieren". Voorzitter van de lezersjury was Peter Vandermeersch, in de ECI-jury zat onder meer Jelle van Riet. ECI is een online-boekenverkoper.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet