Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Koningin Elisabethwedstrijd viool 2019: De Finale

klassieke muziek

do 23 mei - 11:00

Van maandag 20 tot en met zaterdag 25 mei strijden twaalf finalisten om de Eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd viool. Klara is erbij en u bepaalt mee de Klara-Canvasprijs. Op het programma staan het verplichte werk van Kimmo Hakola en een vioolconcerto naar keuze van de finalisten. Het Belgian National Orchestra o.l.v. Hugh Wolff is het wedstrijdorkest. Klara start elke wedstrijddag om 19 uur met een voorbeschouwing.
De viool: trouwe compagnon van de violist

Vanaf maandag 20 mei is Lut Van der Eycken opnieuw uw gastvrouw voor de Koningin Elisabethwedstrijd, nu in het Paleis voor Schone Kunsten, kortweg Bozar.
Vanaf 19 uur krijgt u een introductie op de wedstrijd met muziek, reportages en het Klarapanel.

  • Daarin vertelt elke dag een groot violist op welke viool hij of zij speelt, en wat die voor hem betekent. In de Klara-reeks met Philipp Blom hoorden we al dat de viool ‘als een partner aan de trapeze is’, en die relatie met al dan niet oude Italiaanse violen ontdekken we elke dag, met o.m. Nikolaj Szeps-Znaider, Christian Tetzlaff , Vilde Frang en Antje Weithaas.
  • Panellid Erik Sluys legt elke dag heel kort een andere viooltechniek uit. Zo praat u voortaan moeiteloos mee over staccato, pizzicato, tremolo en ander moois.
  • U hoort ook musicologe Marie Cornaz over de veelzijdigheid en internationale roem van Eugène Ysaÿe, grondlegger van de Koningin Elisabethwedstrijd. Die reeks staat ook online op Klara.be. Ook markante uitspraken van Yehudi Menuhin, Nathan Milstein e.a. kruiden de uitzending.

Het panel wikt en weegt, en leidt de luisteraar met constructieve kritiek en beschouwingen  doorheen de vele interpretaties van de vioolconcerto’s.

Die concerto’s hoort u elke dag rechtstreeks vanaf 20 uur.

Volg de wedstrijd, stem mee voor de Canvas-Klaraprijs en maak kans op een cd-box of een ticket voor het slotconcert. Meer informatie vindt u hier. 

Maandag is de Belgische finaliste Sylvia Huang aan de beurt. Hoe haar collega’s van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam komen supporteren voor haar, horen we in een pauzegesprek op maandag omstreeks 21uur.

Per dag spelen twee finalisten hun keuzeconcerto, voorafgegaan door  het verplichte werk Fidl, opus 99 voor viool en orkest van Kimmo Hakola. Deze Finse componist is te gast bij Lut Van der Eycken voor een interview op woensdagavond omstreeks 21 uur.

Op het einde van elke wedstrijdavond vertelt een enthousiaste jonge violist(e) van het jongerenpanel De Zes zijn/haar indruk.

Wanneer spelen de finalisten en wie zijn de leden van het Klarapanel?

Het Klarapanel is samengesteld uit drie musici. We zetten ze voor u even op een rij, samen met de finalisten en hun keuzeconcerto:

Maandag 20 mei:

Finalisten:
Luke Hsu – Peter Tsjaikovski, Vioolconcerto in D op. 35
Sylvia Huang - Antonin Dvorak, Vioolconcerto in a op. 53
Klarapanel:
-Violist en docent Erik Sluys is de vaste waarde van het panel. Hij  volgt de wedstrijd van de eerste tot de laatste noot. Hij maakte carrière als concertmeester en is een gewaardeerd pedagoog, o.m. aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij wordt geflankeerd door twee wisselende panelleden, die allemaal hun sporen hebben verdiend als violist, musicus, docent en/of pedagoog.
-Shirly Laub doceert aan het Franstalige conservatorium van Brussel en is als violiste van het FenixTrio en Oxalys een heel actieve kamermuzikante. Zij was ook jurylid tijdens de Eerste Ronde van deze editie van de Koningin Elisabethwedstrijd.
-Eva Stegeman is docent Kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daar is ze ook directeur van een belangrijk kamermuziekfestival. Ze is dirigerend concertmeester van het European Union Chamber Orchestra en een ervaren jurylid.

Dinsdag 21 mei:

Finalisten:
Stephen Kim
- Johannes Brahms, Concerto in D op. 77
Ji Won Song - Jean Sibelius, Concerto in d op. 47
Klarapanel:
-Veerle Simoens is celliste, kamermuzikante en artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen Gent.
-Pieter Jansen is eerste violist bij het Spectra Ensemble. Hij volgde specialisatiestudies kamermuziek aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij het Artemis Kwartet en stichtte zelf het Kugoni Trio.
-Erik Sluys

Woensdag 22 mei:

Finalisten:
Seiji Okamoto - Jean Sibelius, Concerto in d op. 47
Ioana Cristina Goicea - Dmitri Shostakovitsj, Concerto n. 1 in a op. 77
Klarapanel:
-Jolente De Maeyer is halve finaliste van de koningin Elisabethwedstrijd 2009. Ze is free lance concertmeester bij het Orchestre Philharmonique de Liège, De Munt en andere Belgische orkesten. Met haar man Nikolaas Kende vormt ze een duo, waarmee ze mooie cd-opnamen realiseerde en o.m. een uitgebreide tournee door de V.S.A. maakte.
-Altviolist Paul De Clerck is bijzonder veelzijdig. Hij was tien jaar altviool solo van De Munt, speelt bij eigentijdse muziek bij Ictus en is ook gespecialieerd in historische uitvoeringspraktijken, o.a. bij het Edding Kwartet en het Collegium Vocale Gent. 
-Erik Sluys

Donderdag 23 mei:

Finalisten:
Júlia Pusker - Ludwig van Beethoven, Concerto in D op. 61
Yukiko Uno - Johannes Brahms, Concerto in D op. 77
Klarapanel:
-De jonge Nederlandse violiste Lisa Jacobs debuteerde op haar zeventiende bij het Concertgebouworkest Amsterdam en won o.m. het Jascha Heifetz concours.  Zij doceert aan het conservatorium van Gent. Ze bracht al vijf cd’s uit, met muziek van Locatelli, Paganini , Nielsen en Ysaÿe.
-Altviolist Tony Nys is docent altviool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, altvioolsolo in de Munt en lid van het Malibran kwartet. Samen met Shirly Laub  is hij lid van het FenixTrio.
-Erik Sluys

Vrijdag 24 mei

Finalisten:
Stella Chen - Peter Tsjaikovski, Concerto in D op. 35
Timothy Chooi - Peter Tsjaikovski, Concerto in D op. 35
Klarapanel:
-Otto Derolez is al twintig jaar lang concertmeester van Brussels Philharmonic. Hij werkte ook als concertmeester voor de Beethoven Academie en het Prometheus Ensemble.  Otto is Faculty Professor van YOA-Orchestra of the Americas, bestaande uit talentvolle jonge musici uit meer dan 25 landen.  
-Wibert Aerts is docent aan Conservatoire Royal de Mons. Hedendaagse muziek is zijn specialiteit. Hij is een veel gevraagd kamermusicus bij tal van ensembles als Het Collectief, Ictus, Champ d’Action, Hermes en verzorgde heel wat creaties voor viool solo op belangrijke podia en festivals.
-Erik Sluys

Zaterdag 25 mei

Finalisten:
Shannon Lee - Peter Tsjaikovski, Concerto in D op. 35
Eva Rabchevska -Johannes Brahms, Concerto in D op. 77
Klarapanel:
De Belg Yossif Ivanov won de tweede prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd 2005. Hij speelde daarna op belangrijke podia in binnen- en buitenland. Hij is docent viool aan het Conservatorium Brussel. Hij zat in de jury van deze wedstrijd voor de Eerste ronde.
Veerle Simoens is celliste, kamermuzikante en artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen Gent. Als lid van het Simoenstrio, samen met haar twee zussen, speelde ze tientallen concerten.
-Erik Sluys

Op zaterdagavond 25 mei blijft Klara bij de wedstrijd tot en met de proclamatie,  omstreeks middernacht. Dan wordt ook de Klara-Canvasprijs bekend gemaakt

>> Volg de wedstrijd op Klara, Klara.be en de Klara-app.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet