Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Koningin Mathilde: 'Met Fabiola was het een uitdaging om te zwijgen'

blijf verwonderd!

za 25 mei - 6:00

Koningin Mathilde heeft uitzonderlijk een interview gegeven, als beschermvrouwe van de Koningin Elisabethwedstrijd. Aan Katelijne Boon vertelt ze openhartig over hoe ze de wedstrijd heeft leren kennen. Over waarom ze er zo goed als elke avond wil bij zijn. En of de kinderen mee wíllen komen, of moeten.
Koningin Mathilde

Wie de Koningin Elisabethwedstrijd volgt, is het misschien al opgevallen: sinds de start ervan eind april is er zo goed als elke avond koninklijke steun in het publiek. Begin deze week, bij de start van de finaleweek, had koningin Mathilde versterking van koning Filip. Als beschermvrouwe is ze trouw op post, maar ze kreeg de microbe ervoor al jong te pakken.

Met koningin Fabiola was het een uitdaging om te zwijgen in loge van Elisabethwedstrijd

— Koningin Mathilde

'Als student had ik de mogelijkheid om naar de wedstrijd te kijken en ik vond dat echt heel boeiend”, vertelt koningin Mathilde. “Na mijn huwelijk heb ik ook de kans gehad deel te nemen aan de avonden, samen met koningin Fabiola.'

Mathilde komt voor het eerst mee naar de Koningin Elisabethwedstrijd in 2000, samen met toen nog prins Filip, nog geen jaar na hun huwelijk. “Aan die avonden heb ik zulke goede herinneringen”, lacht Mathilde. “Koningin Fabiola had echt een passie. Een fantasie ook, het was soms moeilijk om te stoppen met babbelen in de loge.”

Belangrijk voor imago van ons land

Koningin Mathilde neemt de fakkel over van koningin Fabiola eind 2013. Ze zet enthousiast de erfenis voort. “Deze wedstrijd is een momentum voor de klassieke muziek", zegt ze. "Uniek voor ons land en voor de wereld. Het zijn de besten die naar hier komen, zowel de kandidaten als de juryleden. Dat is zo belangrijk voor het imago van ons land.”

De liefde voor muziek zit in het hele gezin. Kroonprinses Elisabeth en prins Gabriël komen mee met hun mama in 2013. De koning is er op de tweede finaleavond deze week samen met prins Emmanuel. En de jongste telg, prinses Eleonore, is er deze editie al twee keer bij.

Strenge mama

“Ze zijn vragende partij om mee te komen”, verzekert Mathilde. “Eleonore speelt viool. Ze is ermee begonnen toen ze vier jaar oud was, en ze speelt echt goed. Ze was gisteren meegekomen, heeft echt aangedrongen om te blijven voor het tweede deel. "Maman, kan ik blijven?" Ik ben misschien een strenge mama, maar nee, ze moest naar bed.”

Mijn kinderen hebben echt allemaal een liefde voor muziek

— Koningin Mathilde

“Ze volgt het ook op televisie, en op YouTube. Ze hebben allemaal echt een liefde voor muziek. Niet alleen voor viool. Ik heb een andere die saxofoon speelt, ik heb ook pianisten thuis, voor mij dat is heel belangrijk in hun opvoeding.”

Het volledige interview met koningin Mathilde was op zaterdagavond 25 mei 2019 te zien op Canvas, net voor de proclamatie. En u kan het integraal via de videospeler bovenaan deze pagina herbekijken.

Bron: Pascale Mertens voor VRT NWS

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet