Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Koperblazers, saxofoons en slagwerk veroveren Ultima

kunst & cultuur

ma 17 mei - 2:42

De rijke fanfarecultuur in Vlaanderen krijgt steeds meer erkenning. Sinds 2020 behoren fanfares tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed van Vlaanderen. Daarbovenop slagen ze er vandaag in de Ultima voor Immaterieel Cultureel Erfgoed te bemachtigen. VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie onder directeurschap van Jan Matthys, doet er alles aan om dit erfgoed te blijven waarborgen. De jury stelt voornamelijk het sociaal en dynamisch karakter van de fanfarecultuur op prijs.
Fanfarecultuur met Jan Matthys van VLAMO

Waarom de fanfarecultuur?

De fanfarecultuur heeft een laagdrempelig en sociaal karakter. Niet alleen concerten en optredens, maar ook de bijkomende activiteiten zoals eetfestijnen, jeugdwerking en geldinzamelingen maken deel uit van die cultuur. Zowel jong als oud, zowel beginners als beroepsmuzikanten horen er thuis en zorgen samen voor een warm groepsgevoel. Die lokale samenhang zorgt eveneens voor een groot maatschappelijk belang van de fanfarecultuur.

De jury waardeerde daarnaast ook het dynamisch karakter van de cultuur, die in deze coronacrisis helemaal tot uiting komt. 'Hoewel hard getroffen als superspreaders van het virus, tonen vele muzikanten en groepen zich erg weerbaar door ludieke alternatieven te zoeken vanuit eigen kot en hier leuke montages van te maken op sociale media.' Zulke innovatieve en inspirerende initiatieven tonen de diversiteit aan van deze muziekvorm die volgens de jury veelbelovend is voor de toekomst. Ook minister-president Jan Jambon deelt diezelfde mening:

 

"Fanfare-initiatieven in onze grotere steden tonen aan dat interculturaliteit veel nieuwe dynamiek brengt, een warm pleidooi dus aan de fanfarecultuur om die vernieuwing voluit op te zoeken."

— Jan Jambon

VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie, zorgde deels mee voor de erkenning van de fanfarecultuur en staat erop om dit erfgoed te blijven waarborgen in de toekomst. Jan Matthys, algemeen directeur van VLAMO komt woensdag 19 mei langs in de studio van Music Matters.

Meer weten over de fanfarecultuur? klik hier

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet