Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Kreutzer Sonata - Jolente De Maeyer - Nikolaas Kende

klassieke muziek

zo 14 feb. - 8:25

Uitvoerders: Jolente De Maeyer, viool; Nikolaas Kende, piano. Label: Klara 5054196949655

Programma: Ludwig van Beethoven: Sonate nr.9 in A voor viool en piano op.47 Kreutzer - Arvo Pärt: Fratres - Dmitri Sjostakovitsj: Uit 24 Preludes op.34 (arr. voor viool en piano): nrs. 10, 12, 13, 15, 16 en 17

De langverwachte eerste cd van het duo De Maeyer-Kende is een feit. De CD is opgebouwd rond de legendarische Kreutzersonate, Sonata nr.9 in A, op.47 (1803) van Ludwig Van Beethoven. Deze sonate bleek onspeelbaar voor violist George Augustus Polgreen waardoor Beethoven ze 'tweedehands' opdroeg aan de vioolvirtuoos Rudolphe Kreutzer. Ook hij liet deze sonate opzij liggen vanwege 'schandalig onbegrijpelijk'.

De Maeyer die door Klara werd bekroond voor haar 'technisch hoogstaand en artistiek inspirerend vioolspel', beheerst deze sonate helemaal met een volle krachtige toon, loepzuivere akkoorden en een dito intonatie. Het duo – ook man en vrouw in het werkelijke leven - is duidelijk goed ingespeeld op elkaar. Ze kennen het stuk door en door vanwege de voorstelling die op dit moment nog toert: Kreutzersonate. Als het verlangen maar stopt. De CD is aangevuld met werken die qua thematiek en inhoud aansluiten bij zowel Beethoven en de novelle Kreutzersonate van Tolstoi, namelijk Arvo Pärts Fratres en de Preludes voor viool en piano van Dmitri Sjostakovitsj, welkome arrangementen van een oorspronkelijke versie voor piano. Kamermuziek om te savoureren.

Liesbet Vereertbrugghen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet