Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Live @ Laus Polyphoniae

Laus Polyphoniae, een special-editie 2020

blijf verwonderd!

vr 21 aug. - 3:09

Al 27 jaar vindt hét festival van Oude Muziek en polyfonie plaats in Antwerpen. Dit jaar gaat het volledig Covid-19-proof door onder de algemene titel "Polyphony connects". Laus ontvangt géén publiek, maar stuurt de concerten de ether in, zodat jij ze van thuis uit, toch live kan meemaken. Ontdek met Nicole Van Opstal als gastvrouw Collegium Vocale, de Capella Pratensis en Sollazzo.
Klara Live @ Laus Polyponiae

Door de vreemde maatschappelijke omstandigheden koos Laus Polyphoniae dit jaar om het publiek niet live uit te nodigen. Lang leve de digitale wereld! Via www.polyphonyconnects.com kan je je als luisteraar registreren om zo een virtuele plek op de eerste rij te verkrijgen. Zelfs tickets hoef je niet te kopen, alles is gratis te volgen op de site van Laus.

Maar als je niet zo graag gekluisterd zit aan een scherm, kan je natuurlijk ook gewoon de radio aanzetten. Klara nog wel; want Klara zendt 3 concerten van Laus rechtstreeks uit.

Opstapprogramma 21 augustus

Bovendien zendt Klara op 21 augustus een gedocumenteerd opstapprogramma uit om het Festival feestelijk te openen. Talrijke praatgasten leggen je uit wàt polyfonie nu eigenlijk precies inhoudt. Esther Ursem, algemeen directeur Musica, Peter Van Heyghen, dirigent, zanger en blokfluitist, Sidi Larbi Cherkaoui, choreograaf en danser zetten het ene punt (de oorspronkelijke notatie van een muzieknoot was een 'punt') ten overstaan van het andere punt. De verhouding tussen die punten, het contrapunt, zorgt voor uitgebalanceerde muziek voor meerdere partijen.

Ons allerbeminde Collegium Vocale brengt madrigalen van Monteverdi, een profaan programma dus, wat je niet zó vaak aantreft bij Philippe Herreweghe. In dit programma hoor je de meest bekende madrigalen van de grootmeester.

Herbeluister het opstapprogramma:

 

26 augustus: Cappella Pratensis en Josquin Desprez

De Capella Pratensis kiest voor een religieus programma omtrent Maria, sterre der zee, van de grootmeester van de polyfonie: Josquin Desprez, voor de vrienden kortweg Josquin. Wellicht mag je zeggen dat Josquin de meest zuivere, eerlijke vorm van polyfonie schreef: met talloze canons in zijn werk bereikt hij werkelijk het summum van uitgepuurde, strakke polyfone inzetten en lijnen.

29 augustus: Sollazzo Ensemble

Het slotconcert van Laus wordt gezongen door het Ensemble Sollazzo, vriend aan huis bij Amuz.  De polyfonie in hun programma is in een ietwat eenvoudigere schrijfwijze dan die van Josquin. Sollazzo concentreert zich immers vooral op de 2de generatie polyfonisten, met componisten als Binchois en Morton. Enkele werken die Sollazzo uitvoert, staan genoteerd in het Leuvens chansonnier, het boekje dat in 2014 aan het licht kwam en waarin meerdere tot dan toe ongekende chansons opgetekend staan, vaak anoniem.

Lees ook:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet