Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Léo Delibes - Ballet Suites

klassieke muziek

do 17 dec. - 0:58

Ballet Suites van Léo Delibes

 

Wie?

Het Royal Scottisch National Orchestra o.l.v. hun ere-dirigent Neeme Järvi.

Wat?

Drie orkestsuites van de Franse componist Léo Delibes, die in feite uittreksels zijn uit het ballet Sylvia, ou La Nymphe de Diane (1876); La source, ou Naïla (1866) en tot slot Coppélia , ou la fille aux yeux d'émail (1870).  Muziek die Delibes schreef in de periode toen hij als repetitor aan de opera van Parijs werkte. Léo Delibes had al wel een dozijn operettes geschreven toen men hem in 1866 vroeg om de score van La Source van Léon Minkus te vervolledigen. Maar al gauw bleek ook zijn snelle inzicht in balletmuziek, met een zeer inventieve aanpak van melodie en harmonie. La Source werd uiteindelijk meer van zijn hand dan die van Minkus, en bezorgde hem een eerste succes als componist. De latere balletten Coppélia en Sylvia behoren sinds hun première tot het standaard repertoire, en zijn belangrijk geweest in de ontwikkeling van het ballet. 

Waarom moet u dit horen?

De Ests-Amerikaanse dirigent Neeme Järvi laat zijn Royal Scottisch National Orchestra van de eerste tot de laatste noot schitteren in deze sprankelende muziek van Léo Delibes. Wat een heerlijk begin ook met Les chasseresses uit Sylvia, met een glansrol voor de kopers. Net of je in een Hollywood-film met Errol Flynn terecht komt.  Uiteraard zijn er de bekendere bladzijden zoals pizzicati uit Sylvia, of de wals uit Coppélia. Muziek die al ontelbare keren is uitgevoerd. Maar hier blijven deze 'schlagers' fris klinken, alsof ze - bij wijze van spreken - gisteren zijn geschreven. 

Daarenboven speelt leeftijd bij de 83-jarige Järvi duidelijk geen rol: vol energie en met een pittige ritmische drive loodst hij het orkest door deze wervelende bladzijden.  Maar evengoed klinkt  het orkest - waar nodig - lyrisch en gracieus, en komen de kwaliteiten van de operette-componist in Léo Delibes naar boven waardoor je vaak het gevoel krijgt naar het Nieuwjaarsconcert te luisteren. Kortom, een feestelijke cd om meer dan een keer af te spelen tijdens deze eindejaarsperiode!

- Vincent Goris

Praktisch?

Uitvoerder: Royal Scottisch National Orchestra o.l.v. Neeme Järvi

Titel: Delibes - Ballet Suites

Label: Chandos

Catalogusnummer: CHSA-5257

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet