Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Liefde voor muziek in tijden van corona

klassieke muziek

za 14 mrt. - 7:05

Corona zorgt voor een ware kaalslag van het culturele leven. De concertzalen blijven leeg, de operahuizen en theaters sluiten hun deuren en artiesten kijken met lede ogen tegen een lege agenda aan. Maar voor wie zich afvraagt wat te doen in tijden van verplicht isolement is er ook goed nieuws. Want de Berliner Philharmoniker stellen hun digitale concertzaal gratis open tot en met 31 maart. En de repetitie van de Johannespassie door Collegium Vocale staat online! En dan is er nog de beiaard...
Berliner Philharmoniker

De meeste concertzalen nemen het coronavirus terecht heel ernstig en nemen verstrengde voorzorgsmaatregelen. Daardoor worden alle publieke evenementen tot eind maart, en in sommige gevallen tot in april afgelast.
Zo moest het Collegium Vocale alle concerten in het kader van de Johannespassie en Mattheuspassietournee annuleren. 6 concerten Johannespassie en 14 concerten Mattheuspassie verdwijnen daarmee uit de concertagenda. Een zware artistieke en menselijke tegenslag.
Veertig zangers en muzikanten hebben een hele week gerepeteerd om deze tournee tot een goed einde te brengen… Op vrijdag 13 maart werd de repetitie van de Johannespassie nog opgenomen in Concertgebouw Brugge. Het is de uitdrukkelijke wens van Philippe Herreweghe, de solisten, het koor en het orkest van Collegium Vocale Gent om u toch te laten meegenieten van dit prachtige werk van J.S. Bach. Zo brengen ze de Johannespassie tot bij u, met -volgens de eigen woorden van Philippe Herreweghe - een van de beste casts ooit.
Volg hier de Johannespassie van Bach met Collegium Vocale

Evil Penguin TV biedt elke week gratis een concertopname aan

Ook de Berliner Philharmoniker zorgen voor muzikale verstrooiing. Zij stellen hun digitale concertzaal een maand gratis open. Op die manier bieden ze de muziekliefhebbers de kans om uren lang te grasduinen in het indrukwekkende aanbod van concerten.
Bezoek de digitale concertzaal van de Berliner Philharmoniker gratis

En Champdaction tipte ons de IN C App, ontwikkeld door ChampdAction, Jazzperiments en ism Concertgebouw Brugge, waarmee je zelf 24 uur op 24 uur met mensen uit heel de wereld IN C van Terry Riley (pionier van de minimal music) kan spelen.

En dan is er nog de beiaard. Het verder spelen van de beiaarden is een positief signaal dat het leven ondanks alles doorgaat. De beiaarden in Vlaanderen blijven spelen, wellicht als enige culturele voorstellingen. Verschillende beiaardiers spelen de komende dagen toepasselijke liederen, zoals ‘We’ll Meet Again’, ‘We zullen doorgaan’, ‘Always Look on the Bright Side of Life’.
Beiaardier Luc Rombouts deed een oproep via Facebook naar het publiek voor gepaste muziek met het oog op de beiaardbespelingen in Leuven en in Tienen van volgende week. Hopelijk brengt de beiaardmuziek enige verstrooiing in deze tijden van culturele schaarste.

OperaVision heeft op hun platform momenteel 21 opera's staan van operahuizen uit heel Europa. Geniet bijvoorbeeld van Rusalka van Opera Ballet Vlaanderen,  of volgende week, vanaf 19 maart, van de Da Ponte-trilogie van La Monnaie De Munt

Ook de Wiener Staatsoper heeft zijn deuren gesloten maar ontsluit z'n archief en biedt zijn voorstellingen wereldwijd en gratis aan. Elke avond kunt u een opera of een ballet zien vanaf 19u. De vier Ringopera's van Wagner beginnen al om 17u.  Op zondag 15 maart staat Das Rheingold op het programma. 

 

Hopelijk krijgen deze initiatieven veel navolging. U kan ze ons altijd melden via deliefhebber@klara.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet