Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Lydia Chagoll overleden

kunst & cultuur

wo 8 jul. - 7:25

De choreografe, auteur en cineaste was 89. Ze overleed vorige maand maar het nieuws werd volgens haar eigen wil nu pas bekend gemaakt. Daarmee verliest Vlaanderen een bijzondere en soms ook heel cassante stem.
Lydia Chagoll te gast in Winteruur

Lydia Chagoll wordt in 1931 geboren in Nederland. Haar vader is journalist van een antifascistisch weekblad. De familie wijkt uit naar Brussel maar slaat op de vlucht wanneer nazi-Duitsland binnenvalt. Ze trekt door Europa en Afrika en komt uiteindelijk in Nederlands-Indië terecht. Dat wordt niet veel later door het Japanse leger onder de voet gelopen. Chagoll komt terecht in de zogeheten jappenkampen. De tiener houdt er gruwelijke herinneringen aan over. Haar ervaringen liggen aan de basis van haar strijdende creativiteit en sociaal engagement.

Na de oorlog werkt Chagoll als ballerina, choreografe en danspedagoge. Ze schrijft en maakt ook films. Het bekendst zijn haar documentaires ‘In naam van de Führer’ (over kinderen in het naziregime) en ‘Voor een glimlach van een kind’. Ze leert het filmvak trouwens van haar levensgezel en regisseur Frans Buyens. In 1992 maken ze samen ‘Minder dood dan de anderen’, een taboedoorbrekende film over waardig sterven. In 1999 wordt Chagoll doctor honoris causa aan de VUB voor haar sociale inzet.

Op haar 83ste maakt Chagoll nog een documentaire over de zigeunervervolging. Weekblad Bruzz vraagt zich af waar ze al die energie blijft halen. “Ik hou het niet uit als ik niets doe”, antwoordt Chagoll. “Je zou toch niet willen dat ik in mijn zetel naar teevee kijk, of u lastigval met gezeur over rugpijn of de vraag of ik krullen in mijn haar moet laten zetten. Ik lééf als ik actief ben."

Dit jaar was ze nog te gast in het Canvas-programma Winteruur, dat je op VRT NU kan herbekijken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet