Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Maak kennis met de finalisten van de Supernova’s in Music Matters

supernova 2023

ma 6 feb. - 10:59

In DeSingel vindt op zondag 12 februari de finale plaats van de Supernova’s, een zoektocht naar jonge en veelbelovende kamermuziekensembles. Deze week kan je van maandag tot en met donderdag de vier finalisten leren kennen in Music Matters. Zij maken kans op een van de twee juryprijzen of de publieksprijs. Is er een ensemble dat je deze week enorm kan bekoren, aarzel dan zeker niet om zondag naar de finale te gaan en na het concert je stem voor de publieksprijs uit te brengen!
Supernova 2023

Via deze link kan je een plekje reserveren voor de finale van de Supernova's op zondag 12 februari om 14u in DeSingel: klik.

1. Koi Collective

Het Koi Collective (pianiste Emmy Wills en saxofonist Maarten Vergauwen) werd in 2020 opgericht als ensemble met een eigentijdse visie.

Centraal staat de uitvoering van 20ste en 21ste eeuwse- repertoire met een speciale plek voor Belgische composities en onbekende parels van binnen-en buitenland. Dit gaat van Scaramouche tot minimal music tot experimenteel. Onze missie is om te bewijzen hoeveel fantastische muziek er recent is geschreven en tegelijk ook toegankelijk is voor een breed publiek - het hoeft immers toch niet altijd Beethoven of Mozart te zijn?

We zijn ervan overtuigd dat we de feeling hebben om te weten wat er voor welke gelegenheid gepast is. Er bestaat een oneindigheid aan geweldige recente muziek, zeer gevarieerd, en zo hebben we letterlijk voor elke gelegenheid wat wils.

We houden ervan om met (jonge) componisten samen te werken. Creatie is een groot deel van ons DNA. Samenwerkingen met levende componisten is en blijft bijzonder inspirerend.

Geïnspireerd door de gelijknamige vis heeft het Koi Collective als doel om zichzelf in het divers repertoire te profileren als een ensemble dat tegen de stroom inzwemt en door middel van doorzettingsvermogen en kracht zich de uitdagingen van deze diverse stijlen eigen te maken.

2. Quintette EtCaetera

Quintette EtCaetera (Apolline Degoutte op dwarsfluit, Léolün Plachon-Leblanc op klarinet, Enrique Alonso Cordovilla op fagot, Urmin Nes Majstorovic op hoorn & Mélanie Alliot op hobo) werd dankzij de ambitie van de vijf jonge studenten al snel opgepikt.

Ze wonnen de 2021-editie van Génération Classique, georganiseerd door de Fédération Wallonie-Bruxelles. De leden delen een liefde voor België en zijn bevolking. Het ensemble kleurt graag buiten de lijntjes en biedt gevarieerde en originele programma's aan. De musici willen hun publiek meenemen op een ontdekkingsreis langs klassieke en hedendaagse werken met uitstappen naar populaire muziek, terwijl ze trouw blijven aan zichzelf en Belgische muziek promoten. Ze namen deel aan de "Musical Youth"-tournee in België om kinderen op een leuke en educatieve manier kennis te laten maken met het blaaskwintet. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken wordt het ensemble uitgenodigd voor optredens in België, Frankrijk en Nederland.

3. Trio Malatya

Het Trio Malatya is een kamermuziekensemble uit Gent. Het is opgericht in 2022 door drie beloftevolle jonge musici: Yassine Posman (klarinet), Jacob Van Durme (cello) en Taha Posman (piano). Samen willen ze het minder gekende en gespeelde repertoire voor klarinet, cello en piano van Beethoven en Brahms tot hedendaagse componisten als Pawel Mykietyn te lijf gaan. Yassine studeert momenteel aan het Gentse Conservatorium bij Eddy Vanoosthuyse en behaalde dit jaar zijn bachelorgraad met grootste onderscheiding. Jacob en Taha zijn beide student aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Na twee jaar als jong talent gestudeerd te hebben, rondde Jacob er net zijn eerste bachelor af in de klas van Jeroen Reuling. Taha gaat voor een masterdiploma bij Boyan Vodenitcharov.

Pianist Taha Posman stelt het trio voor:

4. Nereus Quartet

Het Nereus Quartet is een pianokwartet gevestigd in Brussel, opgericht in 2021 in KCB, waar de leden studeerden bij Eric Robberecht en Thomas Dieltjens. In 2021-22 maakten ze deel uit van het Orpheus Instituut en werkten ze samen met Amy Norrington, Piet Kuijken en Paul de Clerck. In 2022 volgden ze les aan de Hannover Hochschule bij docenten Markus Becker, Martha Bijlsma en Oliver Wille. Ze namen deel aan de Internationale Sommerakademie für Kammermusik in Niedersachsen en ARAM-masterclasses, waar ze concerten gaven en werkten met Konstantin Heidrich, Dirk Mommertz, Ulf Schneider, Markus Becker, Josef Klusoň, Eric Robberecht en Guy Danel.

Christina Tsakalidou, viool
Joana Revez Mendonça, altviool
Sebastian Rodriguez Tapia, cello
José Borges, piano

Violiste Christina Tsakalidou stelt het kwartet voor:

De Supernova-finale gaat door op zondag 12 februari in DeSingel. Dan kennen we de nieuwe Supernova's. Één van de winnende ensembles is op maandag 13 februari live te gast in Music Matters met Olav Grondelaers.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet