Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Maak kennis met Diskantores

blijf verwonderd!

vr 26 mrt. - 7:02

Op maandag 29 maart maken we in Music Matters kennis met Niels Berentsen van het Nederlandse ensemble Diskantores. Hun debuut-cd Hollandse Fragmenten duikt in de gedeeltelijk onontgonnen fragmenten van de vroeg-Nederlandse polyfonie.
Diskantores begon als een gelegenheidsensemble, maar hun sound deed naar meer smaken

Het ensemble Diskantores ontstond in 2014 vanuit een gedeelde interesse voor polyfonie bij studenten, alumni en docenten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Niels Berentsen is artistiek leider en docent aan de conservatoria van Den Haag en Genève. Zijn doctoraat aan de universiteit van Leiden handelt over polyfone improvisatie tussen 1300 en 1500. Dat tijdsvak is meteen ook waarin het repertoire van Diskantores zich bevindt: vroeg-Nederlandse polyfonie.

Het zijn kleine maar kostbare, fragmenten van handschriften met Nederlandse polyfone muziek uit de middeleeuwen die bewaard worden in de universiteitsbibliotheken van Utrecht, Leiden en Amsterdam. Musicoloog Eliane Fankhausen restaureerde en digitaliseerde de fragmenten en Niels Berentsen hercomponeerde enkele stukken. De debuut-cd van Diskantores is een reis doorheen alle lagen van de bevolking uit de Nederlandse middeleeuwen: van geestelijke gloria, over wereldlijke liederen voor het hof en privékringen tot drinkliederen in het Frans.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet