Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Master of None: zelfde makers, ander hoofdpersonage.

kunst & cultuur

wo 2 jun. - 9:49

Vier jaar na het tweede seizoen, verschijnt er een vervolg op de populaire reeks Master of None. Van dezelfde makers, maar met een ander hoofdpersonage. Meer ingetogen, korter en vol operamuziek. “Het is dan wel een korter seizoen, toch zorgt de eerlijke traagheid voor een ontzettend ontroerende spanningsboog”, vertelt filmjournalist Robin Broos.
Het derde seizoen gaat over Denise en haar vrouw Alicia.

De vorige twee seizoenen verschenen al even geleden. Master of None is het geesteskind van stand-upcomedian Aziz Ansari en Alan Yang. De eerste twee seizoenen vertellen het verhaal van Dev, een acteur van dertig die zijn weg zoekt in New York, zowel in zijn persoonlijk als in zijn professioneel leven. Hij wordt gespeeld door Ansari zelf. “De twee makers komen uit de comedy-wereld. Dat zegt veel over de eerste twee seizoenen. Maar het is ook allemaal heel arthouse met lange en soms ongemakkelijke dialogen”, vertelt Robin Broos. “Vooral het tweede seizoen viel duidelijk in de smaak bij de critici, want het won een Golden Globe en twee Emmy’s.”

Het derde seizoen liet even op zich wachten. “Bedenker en acteur Aziz Ansari werd in 2018 beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tijdens een date, een #MeToo verhaal dus. Er volgden schuldbesef en excuses, maar die gebeurtenis zorgde er wel voor dat Master of None even in de koelkast werd gestopt.”

Dit seizoen gaat over de liefde tussen twee mensen. De andere personages zijn absolute bijzaak.

— Robin Broos

In het nieuwe seizoen schakelt de reeks over op het personage van Dev’s beste vriendin Denise. Zij speelde in de vorige reeksen al een mooie rol. Denise wordt gespeeld door actrice Lena Waithe. “Dat verleggen van die focus naar dit personage is niet toevallig. In seizoen twee was er al een prachtige aflevering waarin Denise uit de kast komt, een scenario waaraan de actrice zelf had meegeschreven. En uitgerekend die episode viel in de prijzen op de Emmy's voor Beste scenario. Daarmee is Waithe de eerste zwarte vrouw die een Emmy voor Beste scenario won. Waithe mocht ook nu opnieuw meeschrijven.”

De sfeer van dit derde seizoen is dus een stuk anders dan in de vorige afleveringen. In plaats van de absurde en ongemakkelijke scènes, krijgen we nu eerder intense dialogen over het leven en de liefde tussen Denise en haar vrouw Alicia. “Het is dan wel een korter seizoen, toch zorgt de eerlijke traagheid voor een ontzettend ontroerende spanningsboog. De volledige titel van dit seizoen is dan ook: Master of None Presents: Moments in Love. Het gaat over de liefde tussen twee mensen. De andere personages zijn absolute bijzaak.”

De muziek in het derde seizoen valt ook op. “De music-supervisor Zach Cowie moest bij het lezen van het script meteen denken aan de operazangeres Jessye Norman. Zij overleed in 2019. De oom van zijn ex had hem laten kennismaken met haar werk. Voor Cowie is Jessye Norman een soort verteller, die met muziek dingen zegt die er niet gezegd worden. Hij haalde zijn inspiratie bij de Netflix-film Roma, waarin ook erg veel stiltes vallen”. Naast Norman, passeert ook muziek van Nina Simone, Duke Ellington en zelfs Danza Kuduro van Don Omar. “Hilarisch, maar ook diep ontroerend op een bepaalde manier.”

Beluister hier het gesprek met Robin Broos:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet