Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Matthieu Idmtal vertelt over zijn Grieg cd in Music Matters

blijf verwonderd!

di 11 jan. - 11:04

De jonge Belgische pianist Matthieu Idmtal bracht in november 2021 zijn derde cd uit, een cd volledig gewijd aan Edvard Grieg. Al van toen Matthieu Idmtal nog student was, was hij geïntrigeerd door de eerste en enige pianosonate die Grieg schreef. Dit relatief onbekend jeugdwerk van de Noorse componist was de aanzet voor de cd die de beloftevolle pianist in lockdowntijden opnam. Matthieu Idmtal kwam over zijn nieuwe cd vertellen in Music Matters.
Matthieu Idmtal bij Klara

De jonge Belgische pianist Matthieu Idmtal kennen we vooral als uitstekend vertolker van de pianowerken van Alexander Skrjabin en Frederik Chopin. Hij is dan ook artistiek directeur van de Brussels Chopin Days. Zijn nieuwe cd is echter volledig gewijd aan de Noorse componist Edvard Grieg. Matthieu startte dit project in coronatijden, met als aanzet de onbekende pianosonate van Grieg. Zijn doel was om deze prachtige en bij wijlen zeer virtuoze pianosonate - en bij uitbreiding Grieg als componist van pianomuziek - te gaan heropwaarderen.
 

 

De lyrische stukken

Matthieu Idmtal speelde thuis in lockdowntijden alle lyrische stukken die Grieg schreef, vooraleer hij een keuze maakte over welke er voor hem op de cd moesten komen. Wat Matthieu zo boeit aan deze werken is dat ze volgens hem als het ware het levensverhaal van Grieg vertellen. De Noorse componist schreef namelijk gedurende heel zijn leven lyrische werken, die getuigen van vele invloeden en een compositorische evolutie van Grieg.

En het vertellen van een (levens)verhaal, dat kan Matthieu Idmtal als geen ander. Marc Janssens: "Matthieu Idmtal laat horen hoe hij de piano een heel persoonlijke vertelstem kan geven. Dit is de stem van een bescheiden jonge pianist die ons veel wil vertellen. Geen monoloog, maar een dialoog. Nergens opdringerig, maar wel met grote overtuiging."

 

Herbeluister hieronder het gesprek van Matthieu Idmtal met Olav Grondelaers in Music Matters.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet