Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Meestercomponist Louis Andriessen overleden

klassieke muziek

do 1 jul. - 19:25

Met zijn tegendraadse muziek en persoonlijkheid maakte componist Louis Andriessen faam in Nederland en ver daarbuiten. Hij was de grootste Nederlandse componist van zijn generatie. Andriessen is donderdag overleden op 82-jarige leeftijd. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer.
Componist Louis Andriessen werd 82 jaar.

In de jaren ‘60 en ‘70 ontwikkelt Louis Andriessen zijn eigen eclectische, minimalistische stijl. Daarvoor laat hij zich inspireren door een mix van genres: van Bach over Stravinsky tot jazz en Franse chansons. In Nederland staat Andriessen vooral bekend om zijn rebelse lijfstuk De Staat. In de jaren '80 wordt hij wereldberoemd met grote stukken als De Tijd en met zijn opera’s, waaronder Theatre of the World.

Louis Andriessen wordt geboren op 6 juni 1939 in Utrecht. Hij groeit op in een zeer muzikaal nest. Zijn vader Hendrik was een bekende organist en componist, en ook broer en zus worden componist. “Ik ben in de eerste plaats muzikaal gevormd door mijn familie”, vertelt Andriessen in een interview. Al van jongs af aan komt hij in contact met veel totaal verschillende genres, die hem sterk beïnvloeden. Vanaf zijn vijftiende studeert Andriessen aan het Koninklijke Conservatorium van Den Haag, waar hij later zelf lesgeeft.

Rebel

Aan engagement ontbreekt het Andriessen niet. In de jaren ‘60 en ‘70 schopt hij met succes tegen de schenen van het Nederlandse artistieke establishment. Hij ijvert voor een progressieve artistieke scène en is een van de drijvende krachten achter de actiegroep 'Notenkrakers'.

Louis Andriessen met hoed op

Louis Andriessen met hoed op

Ook in zijn muziek gaat Andriessen de revolutionaire kant op. Hij ontwikkelt een eigen gedurfde en invloedrijke stijl. De Andriessenstijl omvat muziek met een abstract ritme, strikte regels, klokkende akkoorden en een ongewone sound onder invloed van verschillende genres. Daarmee wordt Andriessen een van de grondleggers van de Haagse school.

Andriessen vindt vaak inspiratie bij historische figuren, zoals de zeventiende-eeuwse atomist David Gorlaeus of de Griekse koning Agamemnon. “De verbeelding is voor mij oneindig veel belangrijker dan de realiteit, of zoiets als ‘het nieuws van de dag’. Ik heb steeds meer met het ‘ouds’”, zegt hij daar zelf over.

Eeuwige vernieuwer

Op het einde van zijn oeuvre schrijft Andriessen meer toegankelijke en lyrische stukken, zoals zijn Dante-opera La commedia. Daarmee wint hij in 2011 de prestigieuze Grawemeyer Award.

Tot op het einde wil Andriessen vernieuwen. “Ik probeer in elk stuk iets te doen wat ik nog nooit gedaan heb”, zegt hij in een interview in 2017. Hij hoedt zich ook voor voorspelbare muziek: “als iedereen verwacht dat je naar links gaat, moet je meteen naar rechts.”

Andriessen was bevriend met grote internationale componisten als Philip Glass, Steve Reich of Frederic Rzewski.

Herbeluister hier het gesprek met Maarten Beirens in Espresso.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet