Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

"Men dreigt een generatie op te voeden waarvoor kunstonderwijs niet meer belangrijk is"

blijf verwonderd!

ma 30 nov. - 2:09

Klara wordt 20. Netmanager Chantal Pattyn blikt vooruit naar de volgende 20 jaar. En vooral, 20 jaar meer cultuur.
Chantal Pattyn, nethoofd

Blijven jongeren geïnteresseerd in kunst en cultuur? En zullen ze musea en klassieke concerten blijven bezoeken? Hoe groot is het draagvlak voor cultuur in Vlaanderen? En hoe kan de cultuurwereld inspelen op een veranderende samenleving?

Klassieke muziekconcerten worden vooral door een hogere klasse bezocht. Vaak door mensen die kennis hebben van de muzikale taal. En vaak kwamen ze daar vroeger op school mee in contact. En daar knelt het schoentje. Waar de kennis van kunst en cultuur toen als evident werd beschouwd, is dat nu niet meer zo.

Toegegeven, er kleeft vaak status aan kunst. In foyers en op vernissages ontmoet je gelijkgestemden. Met sommige beeldende kunst is zo veel geld gemoeid dat alleen superrijken nog kunst kunnen verzamelen. Sinds Bert Anciaux als cultuurminister participatie op de agenda zette, ging nooit zoveel energie naar communicatie en het proberen te bereiken van doelgroepen die daarvoor niet in met kunst contact kwamen.

"Cultuur staat niet bij iedereen bovenaan"

We hebben het almaar drukker en onze vrije tijd wordt door heel wat nieuwe zaken ingevuld. Cultuur staat niet bij iedereen bovenaan. Je hebt de keuze: Instagram of de nieuwe roman van Jeroen Olyslaegers.

Veel Klara-luisteraars zijn niet uitsluitend met klassiek of kunst bezig. We zijn allemaal liefhebbers, met heel diverse smaken en voorkeuren. Onze canon heeft zich erg vertakt. Maar we vinden cultuur wel belangrijk. Omdat we zo zijn opgevoed. Omdat we de liefde van thuis uit meekregen of via de school. Meestal ligt het aan die ene leraar waardoor je begint te lezen of de kunstgeschiedenis ontdekt.

"Jongeren uit ASO zullen nog amper een paar uur per graad iets over kunst te horen krijgen. In TSO en BSO is er al helemaal niets meer!"

Volgens Pattyn is cultuur een steunpilaar van een samenleving. De nood aan troost via kunst werd nooit zo duidelijk als tijdens de eerste lockdown. Dus vindt ze het lastig dat men net nu bezig is met oefeningen om het vak esthetica of muzische vorming te laten verdampen door de druk van de eindtermen. Dat betekent dat jongeren uit ASO nog amper een paar uur per graad iets over kunst te horen zullen krijgen. In TSO en BSO is er al helemaal niets meer!

Verbeelding is geen privilege van de kunstenaar. Verbeelding hebben we allemaal nodig. Of je nu lasser, ingenieur of wiskundige bent.

Beluister het volledige fragment via Klara Select.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet