Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Mijn lieve gunsteling: een boerenroman met weerhaakjes

kunst & cultuur

ma 23 nov. - 10:20

Marieke Lucas Rijneveld: Mijn lieve gunsteling

Wie?

Marieke Lucas Rijneveld brengt een fris geluid in de Nederlandse letteren met poëzie en proza waarin het dagelijks leven op de boerderij deel uitmaakt van een fonkelende fantasiewereld. Haar autobiografische fictie laat gender onbepaald, en dat straalt ze ook uit met haar frêle verschijning. Als allereerste Nederlandstalige schrijver kreeg ze afgelopen zomer de International Booker prize voor The discomfort of Evening, de Engelse vertaling van haar debuutroman De Avond is Ongemak. Strak in het pak gaf ze toen aan zo fier te zijn als een koe met zeven uiers.

Wat?

'Mijn lieve gunsteling' is gericht aan een veertienjarige die opgroeit op een boerderij. Het is een apologie, geschreven door de veearts die er de dieren verzorgde en nu in de gevangenis zit. Hij beschrijft de onbeheersbare liefde die hij voor haar heeft opgevat in de zomer van 2005. Wat hem net aantrekt is dat zij zweeft tussen kind en volwassene, tussen een meisje en een jongen. Hij heeft in de achterbak van zijn fiat een matras en deken uitgespreid met een poster van Nirvana en van koningin Beatrix, om het gezellig te maken. Zij heeft een fascinatie voor piemels.  Die ondersteunt hij en hij probeert er munt uit te slaan. Hun ontmoetingen en geheimen noteert ze in een dagboek. Het wordt bezwarend bewijsmateriaal.

Waarom moet u dit lezen? 

Marieke Lucas schrijft in lange elegante spreektalige zinnen, slechts door komma's onderbroken. Die zinnen geven vorm aan de seksueel ontluikende gedachtenwereld van een jongere met angsten en overmoed. Dit dromerig speelse proza geeft niet alleen het veeteeltgebeuren opnieuw een plaats in het creatieve taalgebruik, maar trekt ook songteksten, films en boeken van de afgelopen decennia mee in bad. Het vileine opzet wakkert het leesplezier nog aan. Marieke Lucas Rijnevelds proza is ook een toegangspoort tot haar meer ontwrichtende maar prachtige poëzie, zoals 'Fantoommerrie'. 

Praktisch?

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld is uitgegeven bij Atlas/Contact

Gudrun De Geyter

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet