Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Mixmonk - On the loose

jazz

wo 20 apr. - 10:29

Mixmonk - On the loose

Wie?

Mixmonk is het energieke trio rond saxofonist Robin Verheyen en pianist Bram De Looze. Beide maken deel uit van de meest vooraanstaande en creatieve musici die de hedendaagse Belgische jazzscene rijk is. Rasmuzikanten zijn het, virtuoos op hun instrument, componisten met een visie én ook bandleiders die elk een eigenwijs traject uitstippelden. Internationaal hebben ze de wind in de zeilen. Voeg daar de Amerikaanse drummer Joey Baron aan toe en er ontstaat een trio vol speelsheid en ongedwongen experiment. Wat hen verbindt? Thelonious Monk! Zijn spirit en muziek is de kiem van het trio. Steeds in ontwikkeling gaat Mixmonk de confrontatie aan, op zoek naar heerlijke dissonanten en onvoorspelbare ritmes.

Wat?

On the loose is hun tweede studio-album. Het repertoire konden we reeds ontdekken tijdens hun passage op Jazz Middelheim 2021. Opener Who's Bridge van Misha Mengelberg zet onmiddellijk de toon. Mengelberg en Monk zijn één: geen dwarsliggers maar wel dwarsdenkers met een voorliefde voor het ongekende. En dat werkt ook door in het nieuwe werk van Mixmonk. Hun oeuvre is steeds in progressieve met een voorliefde voor deconstructie en een knipoog naar het contemporaine. De Looze wisselt Olivier Messiaenachtige klankkleuren met minimalisme waarna een stevige dreun door Joey Baron je naar het swingende hart van de band katapulteert. Het saxofoongeluid van Robin Verheyen is warm, glashelder maar meer nog is het de spaarzaamheid en precisie die het geheel aanstuwen. Hij toont zich hier van een ongekend hoog -artistiek- niveau. Spijtig dat hij, hoewel internationaal gelauwerd en gewoonweg fantastisch, daarvoor bij ons niet altijd de juiste erkenning krijgt.

Waarom?

Met On the loose bewijst Mixmonk opnieuw hun relevantie en zelfs urgentie binnen de jazz. Geen thematisch navelstaren, geen overdreven demonstratielust, wel bulkt dit trio van ideeën, gretigheid, klinkt het swingend, alert en steeds bescheiden. Mixmonk, het gaat jullie uitstekend. Uitkijkend naar jullie volgende live concert.

Praktisch?

Uitvoerder: Mixmonk

Titel:: On the loose

Label; Eigen 

 

joris preckler 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet