Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Mooie parels worden opgevist in Bizets Les Pêcheurs de Perles in een nieuwe productie van OV

blijf verwonderd!

za 15 dec. - 10:26

Het regiedebuut van FC Bergman, het internationaal beroemde Antwerpse theatercollectief, is een schot in de roos. Zo dacht ook het publiek erover dat recht veerde na het slotakkoord van de première. Geen wuivende palmbomen zijn er te zien of glinsterende parels op de bodem van de zee maar zoete jeugdherinneringen worden opgehaald naast demonen uit het verleden. De protagonisten Leila, Zurga en Nadir, krijgen we te zien in een oude gedaante, als bewoners van een rusthuis.

Hun jonge alterego's zijn in het geval van de geliefden: twee dansers naakt op het strand, in het geval van Zurga is het een zanger die de rol van Nourabad zingt maar die rol valt in feite samen met de persoonlijkheid van de starre leider Zurga. In dit concept wordt deze wat stoffige, romantische opera een nostalgische terugblik op vervlogen liefdes en vriendschappen in het aanschijn van de dood. Het is een traag evoluerende voorstelling die inzet op de emotie en die veel gebruik maakt van stilstaande beelden. De vloedgolf op het strand is een sterk staaltje van decorontwerp en de uitmuntende grime van koorleden en protagonisten doet je werkelijk geloven dat je naar een groep ouderlingen zit te kijken. De casting van iets oudere zangers in de rollen van Nadir en Zurga doet niks af van de emotionele intensiteit in de overbekende melodieën van deze opera, ook al klinkt er wel eens een hoge noot wat minder goed.  Sopraan Elena Tsallagova blijft de eeuwig jonge Leila in de hoofden van de twee oude vrienden, haar vertolking is internationale topklasse. Muzikaal niks dan lof voor koor en orkest dat onder de directie van David Reiland een muzikale vrijheid bereikt waardoor je vanzelf achterover gaat leunen in de pluchen zetels van de opera.   

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet