Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Music Matters

Music Matters

Music Matters en de muzikale zorgverleners: Donia Surowiec

blijf verwonderd!

vr 11 dec. - 8:51

In de laatste week voor de kerstvakantie gaat Music Matters op zoek naar muzikale zorgverleners, professionele muzikanten die hun talent ten dienste stellen van kwetsbare groepen. Vandaag deelt dirigent Donia Surowiec haar ervaringen als koorleider in de gevangenis van Leuven Centraal.
Donia Surowiec in het zangatelier van Leuven Centraal

Een Brug Tussen Twee Werelden is het sociaal programma van De Munt dat sinds 1999 bestaat. Het doel is om een kwetsbaar en kansarm volwassen publiek te laten genieten van cultuur, muziek, zang en opera. Een Brug Tussen Twee Werelden ontsluit zich in drie grote activiteiten: koorzangateliers op verschillende plaatsen (De Munt, rusthuizen, OCMW, dagcentra en penitentiaire instellingen), 5000 tickets per jaar voor voorstellingen in De Munt en kamermuziekconcerten en recitals met solisten van het Orkest van de Munt, of het Koor van de Munt, of de Academie van de Munt.

Het artistieke team bestaat uit 12 koorleiders en 2 pianisten. Donia Surowiec is een van hen. Een bevlogen dirigent die al heel wat ervaringen met diverse doelgroepen heeft opgedaan. Sinds 2011 trekt ze wekelijks naar de gevangenis van Leuven Centraal waar ze 2 uren met een handvol gedetineerden aan uiteenlopend repertoire werkt.

Hoboïst Dirk Proost heeft een grote passie voor hedendaagse muziek dat hij niet alleen zijn leerlingen in de muziekacademie van Lier aanstookt maar ook bedrijfsmedewerkers en achtergestelde groepen met kansarmen, vluchtelingen en gevangenen. Dat doet hij vooral met de multidisciplinaire projecten MULTICOLORS en IN/OUT, Escape through Art.

In dit laatste project richt hij zich vooral op gedetineerden. Binnen de gevangenismuren worden creatieve projecten opgezet en gefilmd. Dit materiaal gaat ‘voor verwerking’ naar het labo van de academie van Lier en het conservatorium van Antwerpen. Met de resultaten wordt een nieuwe voorstelling gemaakt waarin alle medewerkers hetzij live, hetzij via video participeren.

Dirk Proost werd in de zomer van 2019 uitgenodigd door The Royal College of Music (Londen) om zijn methodiek toe te lichten. Gevangenissen in Amerika, Noorwegen, België en Engeland participeerden hierbij. Ook sprak hij tijdens internationale conferenties zoals in Porto en Helsinki.

Meer informatie vindt u op Dirks website.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet