Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Music Matters op 12 september: Luca Pignata en Danny Elfman

blijf verwonderd!

do 12 sep. - 5:01

Accordeonist Luca Pignata heeft een debuut-cd opgenomen vol met.. barokmuziek. Hij komt vertellen waarom hij koos voor Bach in plaats van Piazzolla. Brussels Philharmonic mag weer eens naar de Philharmonie de Paris. Dit keer voor een programma dat gewijd is aan filmmuziek van Danny Elfman.
Danny Elfman met Tim Burton

Afgelopen juli lanceerde accordeonist Luca Pignata zijn eerste solo-cd: Baroque Accordeon. Geen Piazzolla dit keer maar wel Bach en Scarlatti. Hoog tijd om eens kennis te maken met deze Italiaan die in Vlaanderen woont. 

Luca werd in 1987 geboren in het Italiaanse Merano en studeerde daar cum laude af aan het het conservatorium van Pescara. Ondertussen woont hij al 5 jaar in Deinze waar hij les en concerten geeft en vanaf nu dus ook cd's opneemt.

Voor Baroque Accordeon arrangeerde hij de muziek van Bach, Pachelbel en Scarlatti voor accordeon. De accordeon is zo veelzijdig dat het een extra dimensie geeft aan bijvoorbeeld de muziek van Bach. Volgens Luca heeft het instrument een verfijndere dynamiek en articulatie in vergelijking met het orgel. Genoeg redenen dus om deze klassiekers eens op een andere manier te leren kennen.

Meer informatie over de cd vindt u op Luca zijn website.

Danny Elfman

Brussels Philharmonic dompelt zich opnieuw onder in de filmmuziek. Dit keer voor een spetterend concert in de Philharmonie de Paris. Zondag spelen ze daar de muziek van Danny Elfman, de huiscomponist van Tim Burton. Het duo is onder andere verantwoordelijk voor Batman en The Nightmare Before Christmas. Samen met Robin Broos maakte Olav een portet van deze magische componist.

De Amerikaan Danny Elfman begon pas op volwassen leeftijd te musiceren en te componeren. Op zijn 18e kocht hij zomaar een viool en leerde zichzelf vioolspelen. In Parijs is hij later als straatmuzikant door het circus opgepikt. Voor zijn composities gebruikt Elfman allerlei elementen uit de klassieke muziek. De componist maakt vooral gebruik van het vrouwenkoor en het klokkenspel om zijn filmmuziek een griezelige en magisische sfeer mee te geven.

Maar Elfman schreef nog veel meer dan alleen filmmuziek, zoals het vioolconcerto 'Eleven Eleven'. Elfman componeerde dit stuk speciaal voor violiste Sandy Cameron. Hij werkte met haar samen voor een show van Cirque du Soleil. De componist was zo onder de indruk van haar kwaliteiten dat hij een concerto componeerde waarin zij al haar talenten kon laten zien. Dus wie kan tijdens het concert van het Brussels Phimharmonic beter soleren dan Sandy zelf?

U vindt alle informatie over het concert op de website van Brussels Philharmonic.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet