Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Music Matters

Music Matters

Music Matters op 13 oktober: maak kennis met het Duo Aznèm

klassieke muziek

di 13 okt. - 9:48

Astrid en Emma Wauters zijn tweelingzussen. De een speelt cello, de ander harp, en dat doen ze al bijna hun hele leven samen. Ze komen langs bij Olav om te vertellen over hun bijzondere muzikale band en hun project Kalimat, dat zelfs de aandacht van een superster uit de Arabische wereld trok.
Emma en Astrid Wauters - Duo Aznèm

Muziek in het bloed

In het huis waar Astrid en Emma Wauters opgroeiden zitten de muren vol muziek: hun ouders zijn leraars hobo en dwarsfluit, en ook hun drie andere zussen zijn muzikaal. 

Astrid begon met cello bij Jan Van Kelst. In 2008 wordt ze als jong talent uitgenodigd in de klas van Marie Hallynck aan het Conservatoire Royal de Bruxelles waar ze later haar Master behaalt.
Ze volgt stages en masterclasses bij Louise Hopkins, Wolfgang Boettcher, Philippe Bary, Guy Danel, Jean-Pierre Borboux, Sophie Hallynck, Jeanne Maisonhaute en Edmond Baert.
Eind 2009 behaalt Astrid Wauters een eerste prijs op Dexia Classics. Ze mag de aanmoedigingsprijs van de Culturele Raad van Brugge in ontvangst nemen in 2014.

Ze is (oprichtend) lid van het strijkkwartet Akhtamar van 2014 tot 2019 waarmee ze een Master na Master Kamermuziek behaalt aan de Luca School of Arts in Leuven bij Guy Danel en zich vervolmaakt  bij het Debussy Kwartet in Lyon, naast tal van masterclasses via ProQuartet en ECMA bij onder andere het Alban Berg Quartett, het Belcea Kwartet, het Kronos Kwartet, het Artemis Quartett, het Danel Kwartet etc.
Ze trad met Akhtamar regelmatig op op internationale festivals en was zo te horen op Midi-Minimes in Brussel, Festival Radio France Occitanie Montpellier, MusicAncy, EuropArt, Vue d’Ensemble, … In februari 2020 kwam de eerste cd van het ensemble uit met miniaturen van Komitas en een creatie van Eugénie Alécian. Meer informatie over die cd achter deze link.

Momenteel specialiseert Astrid Wauters zich in barokcello bij Marian Minnen.

Astrid is leerkracht cello aan het conservatorium van Brugge sinds 2015.

Emma studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Sophie Hallynck, waar ze haar Masterdiploma haalde met grootste onderscheiding. Ze vervolmaakte zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon bij Fabrice Pierre en volgde er ook lessen bij Park Stickney en Sylvain Blassel.

Als jong talent behaalde Emma prijzen op de Nationale Rotarywedstrijd voor harp (2008, 2e prijs en prijs Jong Talent), de Belfiuswedstrijd (2009, eerste prijs), het Concours International Félix Godefroid (2010, 1e prijs) en het Concours Martine Géliot (2010, 3e prijs). Ze werd eveneens geselecteerd om deel te nemen aan het Heidelberger Frühling Festival in 2012, waar ze o.a. met het Danel kwartet optrad.

Emma speelt als freelance harpiste in verschillende orkesten; Brussels Philarmonic, Symfonieorkest Vlaanderen, het operaorkest van De Munt, Orchestre Philarmonique Royal de Liège. Ze is te gast in orkesten en ensembles als de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en I solisti del Vento.

Naast het duo Aznèm, speelt Emma ook in duo met haar zus Mathilde, eveneens harpiste. Ze traden op in Bozar, Amuz, Concertgebouw Brugge, en oogstten recent succes met hun uitvoering van ‘Freude’ van K. Stockhausen. Emma speelt ook vaak in andere occasionele kamermuziekbezettingen.

Emma was verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen als assistente van Sophie Hallynck van 2014 tot 2017 en geeft momenteel les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge en de Kunstacademie van Torhout.

Kalimat

Astrid en Emma voelden al een tijd de behoefte om een concertproject uit te werken dat verder ging dan zomaar een opeenvolging van muziekstukken. Ze wilden een complete ervaring creëren, met muziek van over de hele wereld die een bijzondere betekenis voor hen heeft, aangevuld met live electronics, waarvoor ze Lieve de Sadeleer onder arm namen. Het is voor hen een persoonlijke ode aan de kracht van universele verbondenheid.

Het titelnummer is een arrangement van een lied waarmee Majida El Roumi, een ster in de Arabische wereld, een enorme hit scoorde in 1991. Via via kwam de video van hun versie bij El Roumi terecht, en zij was blijkbaar erg onder de indruk!

Wie meer wil weten over Astrid en Emma Wauters en hun muzikale projecten, kan hier terecht:

www.facebook.com/Duo-Aznèm-1984553628221891/

www.astridenemmawauters.com/

www.harpduowauters.be

Op zaterdag 17 oktober speelt het harpduo Wauters in Sint-Niklaas.
Op 13 december speelt Duo Aznèm een kerstconcert in het Begijnhof in Kortrijk.
Op 10 januari treedt duo Aznèm op in Atelier Marcel Hastir in Brussel. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet